0 Replies Latest reply on Aug 12, 2020 6:35 AM by phonyuser1

    Windows Server 2016 unreachable on PING

    phonyuser1 Lurker

      Hello,

       

      I have problems communicating with my Windows Server 2016 virtual machine on VMware Workstation Player from my host device (Windows 10). I'm testing the connection with PING command but it doesn't work: ping from host results in 'Destination net unreachable', and ping from VM results in 'Destination host unreachable'.

       

      My VM network configuration is set to bridged and I'm trying to connect via Ethernet adapter on the host device.

       

      Host device settings:

       

      Ethernet adapter Ethernet

       

         Connection-specific DNS Suffix  . :

         Link-local IPv6 Address . . . . . : fe80::f417:b018:2a38:5914%7

         IPv4 Address. . . . . . . . . . . : 192.168.48.10

         Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.255.0

         Default Gateway . . . . . . . . . : 192.168.48.1

       

       

      Virtual machine settings

       

      Ethernet adapter Ethernet0:

       

         Connection-specific DNS Suffix  . :

         IPv6 Address. . . . . . . . . . . : 2a02:a314:xxxxxxx

         Link-local IPv6 Address . . . . . : fe80::389f:2e18:9655:188c%2

         IPv4 Address. . . . . . . . . . . : 192.168.48.128

         Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.255.0

         Default Gateway . . . . . . . . . : fe80::ae22:5ff:fe81:62b0%2

                                                         192.168.48.1

       

      I hid the IPv6 address cause I'm not sure it'd be secure to share it.

       

      On both machines this network is set as private, both have turned on network discovery & file and printer sharing on the private profile. Both IPs are static and there are no more defined for these adapters. DNS addresses are not set since I'm not connecting to Internet from this network.

       

      I tried:

      - turning off Windows Firewall on both machines

      - setting default gateway to blank

      - enabling proper services on Windows Server according to this video.

       

      Moreover, I have two other devices connected to this network, they are reachable from the host device, but not from the virtual machine.

       

      I also have to say, the VM and the host were successfully pinging several times, but it has changed under unknown by me circumstances (I have been suspending the VM a view times since the connection was working last time).

       

      Does anyone have an idea why I cannot ping these machines, what can be wrong with my network configuration? I have spent a little time on this problem and will be grateful for any advice from you.