1 Reply Latest reply on Aug 8, 2019 10:07 AM by wila

    VMWare Workstation Pro 15 running extremely slow

    simonwilliams8 Lurker

      Hi please pardon my ignorance on this subject I'm completely new to using VM's , and have tried searching all over google and on other forums to no avail.

      I'm using VMWare Workstation Pro 15 My operating system is Windows 10 Pro version 1803 with windows 7x 64 installed on the VM. It's operating extremely slow literally every program takes minutes to load.

      Here are the specs of the laptop I'm using, it has 4GB RAM (3.89GB Usable)

       

      I've tried tweaking the settings here for allocated RAM but otherwise I'm clueless,

       

      VM.jpg

       

      General

      • Packaged Quantity

         

        1

      • Bundled Services

          ASUS WebStorage 

      • Manufacturer

        Asus

       

      Processor / Chipset

      • CPU

         

          Intel Core i5 (4th Gen) 4210U / 1.7 GHz 

      • Max Turbo Speed

        2.7 GHz

      • Number of Cores

          Dual-Core 

      • Cache

        3 MB

      • 64-bit Computing

        Yes

      • Features

          Intel Turbo Boost Technology 2.0 

       

      Cache Memory

      • Installed Size

         

        3 MB

       

      Storage

      • Interface

         

          Serial ATA-300 

       

      Memory

      • Technology

         

          DDR3L SDRAM 

      • Speed

        1600 MHz

      • Slots Qty

        1

      • Empty Slots

        0

       

      RAM

      • Memory Speed

         

        1600 MHz

      • Configuration Features

          1 x 4 GB + 4 GB (soldered) 

      • Technology

          DDR3L SDRAM 

      • Installed Size

        8 GB


       

       

      Thank you in advance

        • 1. Re: VMWare Workstation Pro 15 running extremely slow
          wila Guru
          User ModeratorsCommunity WarriorsvExpert

          Hi,

           

          That's not a lot of RAM in your laptop and a bit of a small CPU. Having said that, a Windows 7 VM with 1 vCPU and 1GB RAM as you are showing in your screenshot should work OK-ish.

           

          What kind of antivirus product are you running at the host?

          Also did you exclude the VM folder from your antivirus already?

           

          --

          Wil

          | Author of Vimalin. The virtual machine Backup app for VMware Desktop Products
          | Vimalin : Automated backups for VMware Fusion and VMware Workstation Professional
          | More info at https://www.vimalin.com
          | Twitter @wilva
          | VMware Wiki at http://www.vi-toolkit.com