1 Reply Latest reply on Feb 11, 2019 11:10 AM by vmrale

    Two identical USB harddisks - only the first gets detected

    tuxx42 Lurker

      I am trying to attach two identical USB harddisks to ESXi 6.7 and followed the following guide to get the first disk working:

       

      https://www.virten.net/2015/10/usb-devices-as-vmfs-datastore-in-vsphere-esxi-6-0/

       

      This worked fine, but as soon as I plug in the second disk i noticed that no addition disk appears in /dev/disks.

       

      If i unplug the first disk and plug in the second it appears under the same name in /dev/disks.

       

       

      "esxcli storage core adapter list" shows the following...

      HBA Name  Driver    Link State  UID          Capabilities  Description

      --------  --------  ----------  -----------  ------------  ----------------------------------------------------------------

      vmhba0    vmw_ahci  link-n/a    sata.vmhba0                (0000:00:17.0) Intel Corporation Sunrise Point-H AHCI Controller

      vmhba32   vmkusb    link-n/a    usb.vmhba32                () USB

      vmhba33   vmkusb    link-n/a    usb.vmhba33                () USB

       

      the disk also appears in lsub.

       

       

      [root@localhost:/etc] esxcli hardware usb passthrough device list

       

      Bus  Dev  VendorId  ProductId  Enabled  Can Connect to VM                  Name

      ---  ---  --------  ---------  -------  ---------------------------------  ------------------------------------------------------------

      1    2    8087      a2b           true  no (usbarbitrator is not running)  Intel Corp.

      1    4    480       a200         false  no (usbarbitrator is not running)  Toshiba America Inc

      1    3    480       a200         false  no (usbarbitrator is not running)  Toshiba America Inc

       

      dmesg shows some errors

       

      2019-02-10T04:20:48.831Z cpu3:2099714)WARNING: NFS: 1227: Invalid volume UUID 5c5fa628-2b7cc1ea-ae68-54b2030b3fe3

      2019-02-10T04:20:48.831Z cpu3:2099714)Vol3: 1255: Could not open device '5c5fa628-2b7cc1ea-ae68-54b2030b3fe3' for volume open: No such target on adapter

      2019-02-10T04:20:48.831Z cpu3:2099714)Vol3: 1255: Could not open device '5c5fa628-2b7cc1ea-ae68-54b2030b3fe3' for volume open: No such target on adapter

      2019-02-10T04:20:48.831Z cpu3:2099714)Vol3: 1255: Could not open device '5c5fa628-2b7cc1ea-ae68-54b2030b3fe3' for volume open: No such target on adapter

      2019-02-10T04:20:48.831Z cpu3:2099714)FSS: 6092: No FS driver claimed device '5c5fa628-2b7cc1ea-ae68-54b2030b3fe3': No filesystem on the device

      2019-02-10T04:20:48.831Z cpu3:2099714)VC: 777: Removing unused volume '5c5fa628-5cd896a8-3a65-54b2030b3fe3' (f532) state 4

      2019-02-10T04:20:48.944Z cpu3:2099714)WARNING: NFS: 1227: Invalid volume UUID 5c5fa69f-090eb462-c515-54b2030b3fe3

      2019-02-10T04:20:49.138Z cpu3:2099714)LVM: 16720: File system '[USB-Disk2, 5c5fa69f-91f8383a-3485-54b2030b3fe3]' (LV 5c5fa69f-090eb462-c515-54b2030b3fe3) mounted in 'rw' mode.

      2019-02-10T04:20:50.350Z cpu0:2099035)LVM: 16739: One or more LVM devices have been discovered.

      2019-02-10T04:24:40.735Z cpu0:2097388)ScsiPath: 8491: DeletePath : adapter=vmhba33, channel=0, target=0, lun=0

      2019-02-10T04:24:40.736Z cpu0:2097388)WARNING: ScsiPath: 8570: Remove path: vmhba33:C0:T0:L0

       

       

      My guess is that due to the same device/vendor id, the disks are not appearing separately.

       

      Is there anyone here who has an idea how i could solve this? Thanks!