6 Replies Latest reply on Feb 22, 2019 5:23 AM by sleepwalkerx97

    Windows 10 UWP missing and UEM Default Apps and FTAs

    sleepwalkerx97 Novice

      Hello, I apologize in advance if this has already been discussed. I was unable to find any solutions about this on the forums or KBs. I figured I would share my experience here.

      Recently we have decided to go with UEM for our project. UEM is currently running in our VDI test environment with Window 10 1803 Enterprise before going live in production. Recently my test users have experienced an issue with UWP missing. For example calculator, photos, paint3d. sticky notes, etc. I did check AppReadiness, Apps, AppxDeployment, AppxDeployment-Server logs in event viewer which show no indication of provisioning/Appx registration issues. We also verified that Appx 's are provisioned correctly in our master image.

      Every user in our test environment experienced issues with UWP apps missing. I noticed that new UEM profiles weren't experiencing the issue until after logging off for the first time and logging back on again. I started looking into UEM settings we had configured. (Most of our settings are still running on easy start configuration except for applications we have profiled) I realized if "Default Apps and FTA" were disabled the UWP apps never went away after multiple log offs. I might have found the solution, as none of my users have complained about the issue in the past couple of weeks.

      Adding the following to the "Default Apps and FTA" config resolved our issue with UWP no longer provisioning at logon

       

      [IncludeFolderTrees]

      <LocalAppData>\Packages\

       

      We also found a couple of UEM Profiles affected by issue also needed to have any settings reset/delete if it contained any of the following RegistryTrees before the "solution" would work.

       

      [IncludeRegistryTrees]

      HKCU\SOFTWARE\Microsoft\Windows\Shell\

      HKCU\SOFTWARE\Microsoft\Windows\Shell\BagMRU

      HKCU\SOFTWARE\Microsoft\Windows\Shell\Bags\
      HKCU\SOFTWARE\Microsoft\Windows\Shell\Bags\1\Desktop

       

       

      Not only did I need to reset/delete "Default Apps and FTAs." but we ended up resetting/deleting "Windows Explorer" settings in the affected UEM Profiles because it contained the RegistryTree Settings.

       

      Steps for resolving the issue.

       

      1. Add <LocalAppData>\Packages\ to "Default Apps and FTAs" config.
      2. We found any settings already captured in UEM with the following RegistryTrees needed to be reset/delete. In our case we needed to reset /delete "Default Apps and FTAs" and "Windows Explorer" settings inside the UEM Profiles already affected.

       

           [IncludeRegistryTrees]

           HKCU\SOFTWARE\Microsoft\Windows\Shell\

           HKCU\SOFTWARE\Microsoft\Windows\Shell\BagMRU

           HKCU\SOFTWARE\Microsoft\Windows\Shell\Bags\
           HKCU\SOFTWARE\Microsoft\Windows\Shell\Bags\1\Desktop

       

           3. Log in and test UWP app.

           4. Log off

           5. Verify Packages folder is now being captured.

           6. Log back on.

           7. Verify apps are still provisioned and retained settings.

       

       

      Overview of the test environment:

      • View 7.6
      • Windows 1803 (I have tested 1709 and 1809 which had the same issue)
      • UEM 9.5
      • App volume 2.14
      • Instant Clones
      • Desktop Pool - Floating

       

      Full Default Apps and FTAs config

       

       

      [IncludeFolderTrees]

      <LocalAppData>\Packages\

       

      [IncludeRegistryTrees]

      HKCU\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\FileExts

      HKCU\SOFTWARE\Microsoft\Windows\Shell\Associations

      HKCU\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\ApplicationAssociationToasts

      HKCU\Software\Classes

       

      [ExcludeRegistryTrees]

      HKCU\Software\Classes\Local Settings

       

      [IncludeIndividualRegistryValues]

      HKCU\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\UserSignedIn

      • No predefined settings
      • Directflex is not enabled
      • Export moment
        • Export at log off
      • Advanced
        • Process during logon and logoff is enabled

       

      Note: After capturing packages folder. I have noticed that "Default Apps and FTAs" zip has grown in size. I am looking at optimizing what actually "needs" to be captured inside packages folder.