2 Replies Latest reply on May 10, 2015 2:51 PM by joeklemm

    VMware Player 6.0.6 does not start under UBUNTU 15.04

    joeklemm Lurker

      Hello everybody,

      after installation of UBUNTU 15.04 (from 14.10) I have a problem to start VMware-Player.

       

      UBUNTU: Linux ubuntu 3.19.0-16-generic #16-Ubuntu SMP Thu Apr 30 16:13:00 UTC 2015 i686 i686 i686 GNU/Linux

      VMWare-Player: 6.0.6 32bit

       

      With UBUNTU 14.10 I had no problems and was able to create some clients. Now after starting the Player I get the following error:

      "Before you can run VMware, several modules must be compiled and loaded into the running kernel."

       

      After press INSTALL the "Virtual Network Device" will be configured, but without success. Here the last log-file-entries:

      ...

      2015-05-06T11:39:57.850+01:00| vthread-3| I120: Invoking modinfo on "vmnet".

      2015-05-06T11:39:57.854+01:00| vthread-3| I120: "/sbin/modinfo" exited with status 256.

      2015-05-06T11:39:58.177+01:00| vthread-3| I120: Setting destination path for vmnet to "/lib/modules/3.19.0-16-generic/misc/vmnet.ko".

      2015-05-06T11:39:58.177+01:00| vthread-3| I120: Extracting the vmnet source from "/usr/lib/vmware/modules/source/vmnet.tar".

      2015-05-06T11:39:58.189+01:00| vthread-3| I120: Successfully extracted the vmnet source.

      2015-05-06T11:39:58.190+01:00| vthread-3| I120: Building module with command "/usr/bin/make -j2 -C /tmp/modconfig-vWFAYZ/vmnet-only auto-build HEADER_DIR=/lib/modules/3.19.0-16-generic/build/include CC=/usr/bin/gcc IS_GCC_3=no"

      2015-05-06T11:40:03.120+01:00| vthread-3| W110: Failed to build vmnet.  Failed to execute the build command.

       

      I already tried to fix it with the following commands (copied from the discussion Workstation 11 can not be installed under Ubuntu 15.04)

      Step 1: sudo -s

      Step 2: Enter your Root password.

      Step 3: Enter these commands:

      curl http://pastie.org/pastes/9934018/download -o /tmp/vmnet-3.19.patch

      cd /usr/lib/vmware/modules/source

      tar -xf vmnet.tar

      patch -p0 -i /tmp/vmnet-3.19.patch

      mv vmnet.tar vmnet.tar.SAVED

      tar -cf vmnet.tar vmnet-only

      rm -r vmnet-only

      vmware-modconfig --console --install-all

       

      => NO SUCCESS: these are the results (extract) of the last command above:

      /tmp/modconfig-5zKLAX/vmnet-only/netif.c: In function ‘VNetNetIf_Create’:

      /tmp/modconfig-5zKLAX/vmnet-only/netif.c:152:64: error: macro "alloc_netdev" requires 4 arguments, but only 3 given

          dev = alloc_netdev(sizeof *netIf, deviceName, VNetNetIfSetup);

                                                                      ^

      /tmp/modconfig-5zKLAX/vmnet-only/netif.c:152:10: error: ‘alloc_netdev’ undeclared (first use in this function)

          dev = alloc_netdev(sizeof *netIf, deviceName, VNetNetIfSetup);

                ^

      /tmp/modconfig-5zKLAX/vmnet-only/netif.c:152:10: note: each undeclared identifier is reported only once for each function it appears in

      /tmp/modconfig-5zKLAX/vmnet-only/netif.c: At top level:

      /tmp/modconfig-5zKLAX/vmnet-only/netif.c:85:1: warning: ‘VNetNetIfSetup’ defined but not used [-Wunused-function]

      VNetNetIfSetup(struct net_device *dev)  // IN:

      ^

      scripts/Makefile.build:257: recipe for target '/tmp/modconfig-5zKLAX/vmnet-only/netif.o' failed

      make[2]: *** [/tmp/modconfig-5zKLAX/vmnet-only/netif.o] Error 1

      make[2]: *** Auf noch nicht beendete Prozesse wird gewartet …

      Makefile:1394: recipe for target '_module_/tmp/modconfig-5zKLAX/vmnet-only' failed

      make[1]: *** [_module_/tmp/modconfig-5zKLAX/vmnet-only] Error 2

      make[1]: Leaving directory '/usr/src/linux-headers-3.19.0-16-generic'

      Makefile:130: recipe for target 'vmnet.ko' failed

      make: *** [vmnet.ko] Error 2

      make: Leaving directory '/tmp/modconfig-5zKLAX/vmnet-only'

       

       

      Who is able to help? Think, there is an error in the vmnet-3.19.patch, but I'm no expert to check it.

      Thanks in advance for every response.

        • 1. Re: VMware Player 6.0.6 does not start under UBUNTU 15.04
          nmccurdy Lurker

          Hello,

           

          I had the same condition following the 15.04 upgrade, but this is nothing completely new as a similar issue popped up following the 14.04 upgrade as well.

           

          In this case, I was able to use the commands that you listed (copied from the Workstation 11 article) to achieve success, but only after upgrading VMware Player to 7.1 (current).

           

          VMware Player 7.x Download

          Follow the usual installation procedure.

          Run VMware Player and exit upon error.

           

          Drop to a Terminal and run the commands from the Previous Post:

          Step 1: sudo -s

          Step 2: Enter your Root password.

          Step 3: Enter these commands:

          curl http://pastie.org/pastes/9934018/downloadhttp://pastie.org/pastes/9934018/download -o /tmp/vmnet-3.19.patch

          cd /usr/lib/vmware/modules/source

          tar -xf vmnet.tar

          patch -p0 -i /tmp/vmnet-3.19.patch

          mv vmnet.tar vmnet.tar.SAVED

          tar -cf vmnet.tar vmnet-only

          rm -r vmnet-only

          vmware-modconfig --console --install-all

           

          This final command should end with a positive result, and you can now run VMware Player as you would have done prior to 15.04.

           

          I hope this helps you as much as your question helped me.

          • 2. Re: VMware Player 6.0.6 does not start under UBUNTU 15.04
            joeklemm Lurker

            Hello mmccurdy,

            thanks for your message. But due to the fact, that I'm using Ubuntu 15.04 in 32bit-version, it's not possible to install the x64-bundle of the Player.

             

            After searching some other articles, I found the solution now (you will find the whole instructions under http://rglinuxtech.com/?p=1281

             

            First steps:

            curl http://pastie.org/pastes/9934018/downloadhttp://pastie.org/pastes/9934018/download -o /tmp/vmnet-3.19.patch

            cd /usr/lib/vmware/modules/source

            tar -xf vmnet.tar

            patch -p0 -i /tmp/vmnet-3.19.patch

             

            After making changes to driver.c and userif.c, it's necessary to change also NETIF.C in the folder vmnet-only as follows (see original under http://rglinuxtech.com/?p=1184)

            around line 152:
            dev = alloc_netdev(sizeof *netIf, deviceName, VNetNetIfSetup);
            to this:
            dev = alloc_netdev(sizeof *netIf, deviceName, NET_NAME_UNKNOWN, VNetNetIfSetup);

            Then the changes in folder VMNET-ONLY are complete. Now the last steps:

            mv vmnet.tar vmnet.tar.SAVED

            tar -cf vmnet.tar vmnet-only

            rm -r vmnet-only

            vmware-modconfig --console --install-all

             

            then VMwarePlayer works fine.

             

            Used with:

            Linux ubuntu 3.19.0-17-generic #17-Ubuntu SMP Wed May 6 16:46:32 UTC 2015 i686 i686 i686 GNU/Linux

            VMware-Player 6.0.6 - 32bit