1 2 Previous Next 20 Replies Latest reply on Jun 6, 2017 7:50 AM by Fatmadi

    ESXi 5, HP P212 and LTO 5 tape drive goes offline

    stratomer Lurker

      Hi there,

       

      We have purchased a support ticket from VMware but we are still currently going some steps but so far with no succes.

      We have an HP DL180 G6 with an HP P212 SAS card and a HP Ultrium 5 Tape Drive attached via SAS cable.

      Our backup software is ArcServe Backup R16 running on Windows server 2008 R2 VM, fully patched. All of our equipement is also fully patch, including firmware and bioses.

      Our issue is as follows, if we attach the LTO 5 via SCSI Device option and have the device node match the SAS card we can run a backup  fine but the Tape drive will go offline after a backup getting an Unexpted SCSI Sense Code error. I've read over google that others have received this error and haven't found any solutions yet.

      Second try, we setup PCI passthourgh directly to our P212 SAS card and the backup will run and will not go offline. Although if you reboot the VM once it will get eternally stuck at the windows boot and will not enter Windows. Safe mode also does not work. If I remove the pci passthrough card then all is well.

       

      We've also tried installing esxi 4.1 on the same server and it's made no difference. We've made a test server (physical), removed the SAS card from the DL180. Ran a backup in the test server and there were no issues at all. So it's obvious that their an issue with esx somewhere.

       

      I really hope that we can find an answer or if someone already has the answer it would be greatlly appreciated. If Vmware solves this issue for me I will post the solution here.

       

      Thank you for your time

        • 1. Re: ESXi 5, HP P212 and LTO 5 tape drive goes offline
          stratomer Lurker

          Too bad that no one had any ideas but I got it working here. Vmware still hasn't called me in 2 days. An over 7 days support call...

           

          Verify if the tape drive is using VMW_SATP_AULA (which is bad)

          SSH into esxi 5 console

          ~# esxcli storage nmp device list

          naa.500110a0014b774a

             Device Display Name: HP Serial Attached SCSI Tape (naa.500110a0014b774a)

             Storage Array Type: VMW_SATP_ALUA

             Storage Array Type Device Config: {implicit_support=on;explicit_support=off; explicit_allow=on;alua_followover=on;{TPG_id=0,TPG_state=AO}}

             Path Selection Policy: VMW_PSP_MRU

             Path Selection Policy Device Config: Current Path=vmhba2:C0:T0:L0

             Path Selection Policy Device Custom Config:

             Working Paths: vmhba2:C0:T0:L0

          Note: View the Storage Array Type

          To change this to VMW_SATP_LOCAL

          ~# esxcli storage nmp satp rule add –satp=VMW_SATP_LOCAL  --vendor=”HP” –model=”Ultrium 5-SCSI”

          Next you need to remove any claims to that device

          ~# esxcli storage core claiming unclaim –t location –A vmbha2 –C 0 –T 0 –L 0 (your vmbha must match)

          ~# esxcfg-rescan vmhba(#)

          ~# esxcli storage nmp device list

           

          Reboot esxi host

          Then add your Tape via SCSI device in the VM settings

          • 2. Re: ESXi 5, HP P212 and LTO 5 tape drive goes offline
            davidkillingsworth Novice

            Have you found any solution to this issue?

             

            I notice in this KB article it states that tape drive are no longer supported in ESXi 5.0.  I hope I am reading this wrong.

             

            "Note: VMware does not support tape drives that are connected to ESXi 5.0 hosts"

             

            http://kb.vmware.com/selfservice/microsites/search.do?language=en_US&cmd=displayKC&externalId=1016407

            • 3. Re: ESXi 5, HP P212 and LTO 5 tape drive goes offline
              gpohl Lurker

              Hi stratomer,

               

              01. We have  couple of implementations outside with an ESX4.X and CA ARcserve Backup inside a VM running on that ESX.
              In these cases is does not matter whether ARCserve r15, r15,1,r16.

              Working pretty well.

               

              02. I have to disappoint you: you were too fast.

              ESXi5 is on ARCserve compatiblity list since Monday this week.

              Necessity to test with ARCserve r16 Servicepack 1.

              There was a copy of ARCserve compatibility list about Nov 18th  saying that ARC r16 already supports both, VDDK 5 and ESXi5.

              I had a conversation about that with CA last week: the compat matrix was changed in advance of appearance of r16 SP1.

              Therefore, no support with SP 0.

               

              You find the most recent CA ARCserve Compatibility list here:

              https://support.ca.com/irj/portal/anonymous/phpsupcontent?contentID={465F5ECA-FBC6-40A6-8BB5-53D0894C28B6}

               

               

              You find the Servicepack 1 download instructions here:

              https://support.ca.com/irj/portal/anonymous/SolutionResults?aparNo=RO35289&actionID=4

               

              I did not yet review the release Notes of ARCserve r16 SP1 in terms of solving the problem with ESXi5.

               

               

              03.

              Your description did work for me in so far, that I could modify the ALUA settings.

              I did not get the tape drive run stable inside the VM.

              We are using a QUANTUM LTO-III drive here.

              Still troubleshooting this.

               

              Is yours still online and stable ?

               

               

              HTH,

              Georg

              • 4. Re: ESXi 5, HP P212 and LTO 5 tape drive goes offline
                gpohl Lurker

                Just to let you know:

                A day later i reviewed the output of "esxcli storage nmp satp rule" and saw different spellings for the Quantum drive.
                I cleaned up and voila after a new assginment to the VM also using a different scsi mapping it worked fine.

                Note: No reboot required, neither for esxi5 nor for VM.

                Note2: You cannot cleanup all (redundant) rules; this is commentet in some vSphere blogs I now do not have at hand.

                hth

                georg

                • 5. Re: ESXi 5, HP P212 and LTO 5 tape drive goes offline
                  me100n Lurker

                  I have the same issue with the same SAS Card HP P212 in connection with a new HP Ultrium 5-SCSI Backup Tape Drive.

                  The backup software is Symantec BackupExec 2010 R3, all available patches and fixes are installed.

                   

                  At the first look everythink worked fine. A test backup finished successfully without problems, but after i changed the tape the tape drive will be go offline.

                  I didn't find a solution or a workaround to get the tape drive online again. Sometimes it works again after a reboot or a restart of all BE Services.

                   

                  As described in this thread i verified the tape is using VMW_SATP_AULA.

                  So unfortunately i can't test too many things on a productive system, i really appreciate if someone can approve this solution.

                   

                  Many thanks

                  • 6. Re: ESXi 5, HP P212 and LTO 5 tape drive goes offline
                    scerazy Expert

                    @me100n

                     

                    "Verify if the tape drive is using VMW_SATP_AULA (which is bad)"

                     

                    Change it (as per post above) to LOCAL

                     

                    Seb

                    • 7. Re: ESXi 5, HP P212 and LTO 5 tape drive goes offline
                      gpohl Lurker

                      me100n,

                       

                      in two cases with arcserve r15, r16 we had the same/ similar occurance.
                      there still was an obsolete line in the rules config output.

                       

                      As scerazy/ stratomer write: VMW_SATP_LOCAL is the correct setting.
                      Might be, that while changing settings the VM did no free the path.

                       

                      So,
                      shutdown BE
                      unmap the scsi id in the vms settings
                      then go through stratomers description
                      you dont need to reboot esx or vm
                      map vm scsi again [but not to SCSSI:X:0]
                      ( take for example X:5)
                      rescan adapters in esx
                      Find your device in vsSphere Client
                      rescan hardware in windows devicemanager within VM and find the respective device now.
                      restart BE and be fine.
                      HTH
                      georg

                      • 8. Re: ESXi 5, HP P212 and LTO 5 tape drive goes offline
                        me100n Lurker

                        hello

                         

                        thank you all for your replies.

                         

                        After some days of troubleshooting and testing the tape now works fine.

                        Unfortunately the HP Tape also had a defective.

                        So that was the reason why some tapes couldn't loaded.

                         

                        After i changed the HP Tape with a spare part, it seems that all works fine!

                         

                        thx a lot again

                         

                        greets

                        • 9. Re: ESXi 5, HP P212 and LTO 5 tape drive goes offline
                          Bschau Lurker

                          Hi

                           

                          I have the same situation, but one big different. My tape library is connected via FC (IBM TS3200)

                          I can see my medium changer in Device Manager (in my backup vm. Backup Exec 2010 R3),but not the tape drive. Has anyone experience with his configuration?

                           

                          Thanks

                          • 10. Re: ESXi 5, HP P212 and LTO 5 tape drive goes offline
                            Kathir201110141 Lurker

                            Hi,

                             

                            I have the same issue,

                             

                            1.esxcli storage nmp device list:

                             

                              storage array type is showing vmw_SATP_LOCAL . When i try to add SCSI device in VM only HP Tape is showing. HP Media is not detecting.

                            i have attached screenshot also.

                            • 11. Re: ESXi 5, HP P212 and LTO 5 tape drive goes offline
                              Marietto201110141 Novice

                              same problem till today no solution

                              • 12. Re: ESXi 5, HP P212 and LTO 5 tape drive goes offline
                                cosy Enthusiast

                                HI,

                                 

                                I got SAS Tape Drive can we connect this to VCenter server and  access using Symantec Backupexec  2012?

                                is it a good idea?

                                 

                                AS

                                • 13. Re: ESXi 5, HP P212 and LTO 5 tape drive goes offline
                                  gpohl Lurker

                                  Kathir,

                                   

                                  you write: >>When i try to add SCSI device in VM only HP Tape is showing. HP Media is not detecting.<<

                                   

                                  I do not properly understand this.

                                   

                                  esxcli storage nmp device list will not show any media, oonly the tape drive. this is ok.

                                   

                                  In Windows device manager of the respective vm: do you see the tape drive ?

                                  You will not see a media there.

                                   

                                  If you then look into arcserves device manager: do you see the tape drive ?
                                  Is it onlline ?

                                   

                                  If you then insert the media, is it then see inside arcserves devicemanager ?

                                  can you format or erase the taape ?

                                   

                                  When you then eect the tape: does tape go offline again or does it keep shwoing online ?

                                   

                                  In neitther vSpehre Clients storage adapter view nor in the vm settiings dialog you will see a HP MEDIA.

                                  Either you have a backup application

                                  or might be, that windows removable storage servie shows the tape media as well (if installed, which i would not recommend; depending on the backup app)

                                   

                                  Our different environements with Quantum LTO's and HP LTO's still show stable since my first posting here.
                                  Did you try rebooting esx to get it work what was not necessary in my cases) ?

                                   

                                  HTH

                                  Georg

                                  • 14. Re: ESXi 5, HP P212 and LTO 5 tape drive goes offline
                                    gpohl Lurker

                                    Bschau,

                                     

                                    i am not BE expert.

                                     

                                    Is TS3200 direct attached to FC HBA in the ESXi ?

                                    Is the HBA certified and supported by ESX ?

                                     

                                    Did you install the respective HBA drivers inside the VM ?

                                    Did you try to update the storport drivers inside3 the VM ?

                                     

                                    Did you notice this old thread ?
                                    http://communities.vmware.com/thread/216291

                                     

                                    And this one ?
                                    http://blogs.vmware.com/vsphere/2011/11/npiv-n-port-id-virtualization.html

                                    Although as i understnd, no fabric used in your case, you could try this.

                                     

                                    Another thing could be to change adressing in tapelibrary.

                                    In some libraries years ago you could switch the way how multiple devices of a library are presented to a host.
                                    scsi id vs. lun id.

                                    Do not know whether this is possible with TS3200.
                                    (Even not knowing if it is possible with i40,i500)

                                     

                                     

                                    I myself did not yet map fc tape into vm.

                                     

                                    sorry,

                                    georg

                                    1 2 Previous Next