4 Replies Latest reply on Jun 24, 2010 11:53 AM by NicestGuy

    Virtual ethernet fails?

    NicestGuy Novice

      Hi community,

       

      I have vmware workstation (version 7.0.0-203739.i386) installed on a Linux Server and everytime I run

       

      sudo /etc/init.d/vmware start

       

      The Virtiual ethernet fails to load/start.

       

      Starting VMware services:

      VMware USB Arbitrator.........................................OK

      Virtual machine monitor ........................................OK

      Virtual machine communiation interface .................OK

      VM communciation interface socket family .............OK

      Blocking File System ...........................................OK

      Virtual ethernet ..................................................FAILED

       

      I can't begin to tell you how troubling this is everything use to work fine until I had to reboot my machine for maintenance.

       

      Any ideas, please community?

      Thanks

        • 1. Re: Virtual ethernet fails?
          zoltan.nagy Enthusiast

          I have same problem. Virtual Ethernet sometimes started at boot, sometimes not. But the click Save in the network editor dialog is always solve the problem for that session until the next reboot, when the problem appears again. Workstation 7.1 (64 bit), Host: Ubuntu 10.04 x86_64.

           

          root@wks1:/# ps ax | grep vmware
           3328 ?        Ss     0:00 /usr/bin/vmware-usbarbitrator
           3477 pts/0    S+     0:00 grep vmware
          root@wks1:/# service vmware restart
          Stopping VMware services:
             VMware USB Arbitrator                                               done
             VM communication interface socket family                            done
             Virtual machine communication interface                             done
             Virtual machine monitor                                             done
             Blocking file system                                                done
          Starting VMware services:
             VMware USB Arbitrator                                               done
             Virtual machine monitor                                             done
             Virtual machine communication interface                             done
             VM communication interface socket family                            done
             Blocking file system                                                done
             Virtual ethernet                                                   failed
          root@wks1:/# ps ax | grep vmware
           3576 ?        Ss     0:00 /usr/bin/vmware-usbarbitrator
           3657 pts/0    S+     0:00 grep vmware
          root@wks1:/#
          

           

          Click on Save button in the Network Editor dialog, then:

           

          root@wks1:/# ps ax | grep vmware
           3576 ?        Ss     0:00 /usr/bin/vmware-usbarbitrator
           3673 ?        S      0:00 gksudo -k sh -c '/usr/bin/vmware'
           3674 ?        Ss     0:00 sh -c /usr/bin/vmware
           3675 ?        S      0:01 /usr/lib/vmware/bin/vmware
           3753 ?        Sl     0:00 /usr/lib/vmware/bin/vmware-tray poweredOn
           3815 ?        S      0:00 /usr/lib/vmware/bin/vmware-unity-helper --daemon
           4135 ?        Ss     0:00 /usr/bin/vmnet-dhcpd -s 14 -cf /etc/vmware/vmnet1/dhcpd/dhcpd.conf -lf /etc/vmware/vmnet1/dhcpd/dhcpd.leases -pf /var/run/vmnet-dhcpd-vmnet1.pid vmnet1
           4148 ?        Ss     0:00 /usr/bin/vmnet-dhcpd -s 14 -cf /etc/vmware/vmnet8/dhcpd/dhcpd.conf -lf /etc/vmware/vmnet8/dhcpd/dhcpd.leases -pf /var/run/vmnet-dhcpd-vmnet8.pid vmnet8
           4151 ?        S      0:00 /usr/bin/vmnet-natd -s 14 -m /etc/vmware/vmnet8/nat.mac -c /etc/vmware/vmnet8/nat/nat.conf
           4154 pts/0    S+     0:00 grep vmware
          root@wks1:/#
          

           

          • 2. Re: Virtual ethernet fails?
            zoltan.nagy Enthusiast

            more information for this issue:

             

            root@wks1:/var/log# service vmware stop
            Stopping VMware services:
               VMware USB Arbitrator                                               done
               VM communication interface socket family                            done
               Virtual machine communication interface                             done
               Virtual machine monitor                                             done
               Blocking file system                                                done
            root@wks1:/var/log# > /var/log/vnetlib 
            root@wks1:/var/log# ps aux | grep vmware
            root      5937  0.0  0.0   7620   908 pts/0    S+   14:16   0:00 grep vmware
            root@wks1:/var/log# service vmware start
            Starting VMware services:
               VMware USB Arbitrator                                               done
               Virtual machine monitor                                             done
               Virtual machine communication interface                             done
               VM communication interface socket family                            done
               Blocking file system                                                done
               Virtual ethernet                                                   failed
            root@wks1:/var/log# cat /var/log/vnetlib 
            Subnet on vmnet1 is no longer available for usage, please run the network editor to reconfigure different subnet
            Subnet on vmnet8 is no longer available for usage, please run the network editor to reconfigure different subnet
            Failed to start some/all services
            Jun 15 14:17:06 VNL_Load - LOG_ERR logged
            Jun 15 14:17:06 VNL_Load - LOG_WRN logged
            Jun 15 14:17:06 VNL_Load - LOG_OK logged
            Jun 15 14:17:06 VNL_Load - Successfully initialized Vnetlib
            Jun 15 14:17:06 VNL_StartService - Started "Bridge" service for vnet: vmnet0
            Jun 15 14:17:06 VNLPingAndCheckSubnet - Return value of vmware-ping: 0
            Jun 15 14:17:06 VNL_CheckSubnetAvailability - Subnet: 192.168.15.0 on vnet: vmnet1 is not available
            Jun 15 14:17:06 VNLPingAndCheckSubnet - Return value of vmware-ping: 0
            Jun 15 14:17:06 VNL_CheckSubnetAvailability - Subnet: 192.168.32.0 on vnet: vmnet8 is not available
            Jun 15 14:17:06 VNLServiceStatus - pid: 5479 for Netdetect service daemon on vnet: 0 is stale
            Jun 15 14:17:06 VNL_StartService - Started "Netdetect" service for vnet: vmnet0
            Jun 15 14:17:06 VNL_Unload - Vnetlib unloaded.
            Started Bridge networking on vmnet0
            Started Network detection service
            root@wks1:/var/log#
            

             

            Then run the network editor, click save. All network services started fine. But if you do the above procedure again, the result (and /var/log/vnetlib content) is same:

            "Virtual ethernet                                              failed"

             

            My network configuration is:

             

            root@wks1:/home/user# ifconfig 
            eth0      Link encap:Ethernet  HWaddr 00:21:27:c6:7e:84  
                      UP BROADCAST MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
                      RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
                      TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
                      collisions:0 txqueuelen:1000 
                      RX bytes:0 (0.0 B)  TX bytes:0 (0.0 B)
                      Interrupt:20 Base address:0xb800 
            
            eth1      Link encap:Ethernet  HWaddr 00:1f:d0:d2:34:cf  
                      inet addr:10.0.0.53  Bcast:10.255.255.255  Mask:255.0.0.0
                      inet6 addr: fe80::21f:d0ff:fed2:34cf/64 Scope:Link
                      UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
                      RX packets:490197 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
                      TX packets:528238 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
                      collisions:0 txqueuelen:1000 
                      RX bytes:349295770 (349.2 MB)  TX bytes:49984651 (49.9 MB)
                      Interrupt:28 Base address:0xc000 
            
            lo        Link encap:Local Loopback  
                      inet addr:127.0.0.1  Mask:255.0.0.0
                      inet6 addr: ::1/128 Scope:Host
                      UP LOOPBACK RUNNING  MTU:16436  Metric:1
                      RX packets:92256 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
                      TX packets:92256 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
                      collisions:0 txqueuelen:0 
                      RX bytes:5403424 (5.4 MB)  TX bytes:5403424 (5.4 MB)
            
            root@wks1:/home/user# route -n
            Kernel IP routing table
            Destination     Gateway         Genmask         Flags Metric Ref    Use Iface
            169.254.0.0     0.0.0.0         255.255.0.0     U     1000   0        0 eth1
            10.0.0.0        0.0.0.0         255.0.0.0       U     1      0        0 eth1
            0.0.0.0         10.0.0.250      0.0.0.0         UG    0      0        0 eth1
            root@wks1:/home/user# 
            

             

            • 3. Re: Virtual ethernet fails?
              zoltan.nagy Enthusiast

              and also here is my /etc/vmware/networking file content

               

              root@wks1:/etc/vmware# cat /etc/vmware/networking
              VERSION=1,0
              answer VNET_1_DHCP yes
              answer VNET_1_DHCP_CFG_HASH 48FAB33DE8FA074BF11026126E8BEE646F4ECCA7
              answer VNET_1_HOSTONLY_NETMASK 255.255.255.0
              answer VNET_1_HOSTONLY_SUBNET 192.168.15.0
              answer VNET_1_VIRTUAL_ADAPTER yes
              answer VNET_8_DHCP yes
              answer VNET_8_DHCP_CFG_HASH BC05010F15DE8ADBBF734B5F3DF2A20E271602B4
              answer VNET_8_HOSTONLY_NETMASK 255.255.255.0
              answer VNET_8_HOSTONLY_SUBNET 192.168.32.0
              answer VNET_8_NAT yes
              answer VNET_8_VIRTUAL_ADAPTER yes
              answer VNL_DEFAULT_BRIDGE_VNET -1
              add_bridge_mapping eth0 -1
              add_bridge_mapping eth1 0
              root@wks1:/etc/vmware# 
              

               

              my network topology is:

               

              LAN1 (10.0.0.0/255.0.0.0)->GW(10.0.0.250)->LAN2(192.168.0.0/255.255.0.0)->GW(192.168.1.1)->Internet
              

               

              I hope that this will help to find a solution.

              1 person found this helpful
              • 4. Re: Virtual ethernet fails?
                NicestGuy Novice

                 

                The only way I was able to overcome this was by rebooting the host machine and then restarting everything.

                 

                 

                Hope that helps