IamTHEvilONE
Immortal
Immortal

Upgrade to 7.0u1 is hung at 0% -- what to do next?

The upgrade was triggered from the vApp Management page.  Since it was stuck at 0%, all I every get is the progress screen.

Going from 7.0.0.10600 to the 7.0.1.00000

Regular HTML5 UI is fine and I can login and still use vCenter, it's like the update isn't even happening.

From SSH/Shell, I can see that the upgrade is "in progress" but not doing anything:

root@localhost [ ~ ]# cat /etc/applmgmt/appliance/software_update_state.conf

{

    "state": "INSTALL_IN_PROGRESS",

    "version": "7.0.1.00000",

    "latest_query_time": "2020-10-08T15:43:36Z",

    "operation_id": "/storage/core/software-update/install_operation"

}root@localhost [ ~ ]# cat /storage/core/software-update/install_operation

{

    "cancelable": true,

    "description": {

        "args": [],

        "default_message": "Install update",

        "id": "com.vmware.appliance.update.install_operation_description"

    },

    "end_time": null,

    "last_updated_time": "2020-10-08T16:05:00.791Z",

    "operation": "install",

    "progress": {

        "completed": 0,

        "message": {

            "args": [],

            "default_message": "Install in progress",

            "id": "com.vmware.appliance.update.install_task_message"

        },

        "total": 100

    },

    "service": "applmgmt/update",

    "start_time": "2020-10-08T16:05:00.791Z",

    "status": "RUNNING",

    "subtask_order": [

        "install"

    ],

    "subtasks": {

        "install": {

            "cancelable": true,

            "description": {

                "args": [],

                "default_message": "Installing the update",

                "id": "com.vmware.appliance.update.install_task_description"

            },

            "end_time": null,

            "last_updated_time": "2020-10-08T16:05:00.791Z",

            "operation": "install",

            "progress": {

                "completed": 0,

                "message": {

                    "args": [],

                    "default_message": "Install in progress",

                    "id": "com.vmware.appliance.update.install_task_message"

                },

                "total": 100

            },

            "service": "applmgmt/update",

            "start_time": "2020-10-08T16:05:00.791Z",

            "status": "RUNNING"

        }

    }

Pre checks succeeded, but I'm just waiting on this and there is no clear message in the applmgmt.log as to what is wrong/trying to be done.

Any help would be appreciated.

0 Kudos
7 Replies
IamTHEvilONE
Immortal
Immortal

Ended up just removing the two state files and the system seems to be letting me attempt the upgrade again.

SSH in as root, enter the shell and run the following

rm /etc/applmgmt/appliance/software_update_state.conf /storage/core/software-update/install_operation

0 Kudos
IamTHEvilONE
Immortal
Immortal

Retrying the update shows a more clear error in the update microservice logging

/storage/updatemgr/software-updateuxai1p27/stage/pkg_list is missing

0 Kudos
IamTHEvilONE
Immortal
Immortal

so I've killed the upgrade using the same method.

Unstaged 7.0u1 and will re-stage & install it from scratch.

0 Kudos
hovserman
Contributor
Contributor

I am running into the same issue. Did the re-stage and install work for you?

0 Kudos
Hello_User
Contributor
Contributor

I'm running into the same issue. Did you ever manage to fix it?

0 Kudos
hovserman
Contributor
Contributor

I had to kill the process via SSH. I then restaged and tried the install again and it worked.

0 Kudos
Hello_User
Contributor
Contributor

Well, that sucks for me. I restaged twice already.

0 Kudos