Archparks2
Enthusiast
Enthusiast

ESXi 7.0U3 upgrade fails with "Expected 1 component, found 2"

 

This is occurring at multiple sites with multiple hosts. I'm trying to upgrade existing esxi installs from 7.02 (ESXi 7.0.2 build-18426014) to 7.03.

The command is as follows:

esxcli software profile update -d /vmfs/volumes/DATASTORE1/VMware-VMvisor-Installer-7.0.0.update03-18644231.x86_64-DellEMC_Customized-A00.zip -p DEL-ESXi-703_18644231-A00

It always gives this error.

[ValueError]
Expected 1 component, found 2
Please refer to the log file for more details.

 

Note that I've tried to do the plain patch via this command:

esxcli software profile update -d /vmfs/volumes/DATASTORE1/VMware-ESXi-7.0U3-18644231-depot.zip -p ESXi-7.0U3-18644231-standard

 

It results in the same error.

Tags (1)
0 Kudos
4 Replies
TasSM
Contributor
Contributor

0 Kudos
holtek
Contributor
Contributor

The community seems to think that updating to ESXi70U2c first solves the problem, but in my case I am already running ESXi70U2d and I still get the ESXi 7.0U3 upgrade fails with "Expected 1 component, found 2" error.

0 Kudos
usmabison
VMware Employee
VMware Employee

Greetings @holtek ... I had a similar issue ...

My use case ...

There was an issue with upgrading hosts to 7.0.3 (there is no  7.0.3.00100 for ESXI that I am aware of). Build Number: 18644231 is from 10/5/2021. There was an offending vib -  Intel NIC driver was renamed to i40enu, and then back to i40en, which is causing the conflict.
    https://kb.vmware.com/s/article/85982

I removed the offending vib using the command: esxcli software vib remove -n i40enu for each host (I'm sure there may be more scalable methods - I only had a 4-node cluster to deal with)
Once resolved (remove i40enu vib) then the host can be upgraded to 7.0.3 ...

this resolved the issue for me, anyway ...

smithde
Contributor
Contributor

Thank you, the above fixed my issue on all my hosts. Come on VMware...

0 Kudos