dherremans
Contributor
Contributor

Datastore missing after reboot

After a reboot, 1 of my 3 datastores is missing. VmStoreTom2

All disk are good. (see disk list.)

dherremans_1-1615579824979.png

When I list the volumes:

dherremans_0-1615579660928.png

I see that the link of VmStoreTom2 is in red.

Disk list:

dherremans_2-1615579890819.png

 

I have 2 critical machine on that datastore and need to recuperate them.

Thanx for the help

 

 

Labels (2)
0 Kudos
3 Replies
NathanosBlightc
Commander
Commander

What's the status of this disk array in your server's array configuration/management tools environment?!

 Can you check them once again?

However, please give more information about your server's vendor ...

Please mark my comment as the Correct Answer if this solution resolved your problem
harry89
Enthusiast
Enthusiast

Its possible that UUID change can do this . 
Try rescanning storage and adapters

Check this :https://kb.vmware.com/s/article/1008188?lang=en_us

Harry
VCIX-DCV6.5 ,VCIX-NV6 , VCAP-CMA7
Mark answer as correct/helpful if it solves your query
dherremans
Contributor
Contributor

Hi @NathanosBlightc @harry89 

De main board is Asus Z9PE-D16 with one SSD and 5 harddrives connected directly to Sata ports.

I dis checked the vmkernel log

2021-03-13T10:46:06.817Z cpu10:2097193)0x44 0x0.
2021-03-13T10:46:06.817Z cpu2:2098790 opID=f0fc5be1)WARNING: HBX: 2437: Failed to initialize VMFS distributed locking on volume 5763ec18-508b8854-2a6c-54a050875d6d: I/O error
2021-03-13T10:46:06.817Z cpu2:2098790 opID=f0fc5be1)Vol3: 3374: Failed to get object 28 type 1 uuid 5763ec18-508b8854-2a6c-54a050875d6d FD 0 gen 0 :I/O error
2021-03-13T10:46:06.817Z cpu2:2098790 opID=f0fc5be1)WARNING: Fil3: 1476: Failed to reserve volume f530 28 1 5763ec18 508b8854 a0542a6c 6d5d8750 0 0 0 0 0 0 0
2021-03-13T10:46:06.817Z cpu2:2098790 opID=f0fc5be1)Vol3: 3374: Failed to get object 28 type 2 uuid 5763ec18-508b8854-2a6c-54a050875d6d FD 4 gen 1 :I/O error
2021-03-13T10:46:07.067Z cpu10:2097635)vmw_ahci[0000001f]: CompletionBottomHalf:Error port=3, PxIS=0x40000008, PxTDF=0x4041,PxSERR=0x00000000, PxCI=0x00000000, PxSACT=0x00000002, ActiveTags=0x00000002
2021-03-13T10:46:07.067Z cpu10:2097635)vmw_ahci[0000001f]: CompletionBottomHalf:SCSI cmd 0x28 on slot 1 lba=0xa808, lbc=0x8
2021-03-13T10:46:07.067Z cpu10:2097635)vmw_ahci[0000001f]: CompletionBottomHalf:cfis->command= 0x60
2021-03-13T10:46:07.067Z cpu10:2097635)vmw_ahci[0000001f]: LogExceptionSignal:Port 3, Signal: --|--|--|--|--|TF|--|--|--|--|--|-- (0x0020) Curr: --|--|--|--|--|--|--|--|--|--|--|-- (0x0000)
2021-03-13T10:46:07.067Z cpu1:2097646)vmw_ahci[0000001f]: LogExceptionProcess:Port 3, Process: --|--|--|--|--|TF|--|--|--|--|--|-- (0x0020) Curr: --|--|--|--|--|TF|--|--|--|--|--|-- (0x0020)
2021-03-13T10:46:07.067Z cpu1:2097646)vmw_ahci[0000001f]: ExceptionHandlerWorld:Performing device reset due to Task File Error.
2021-03-13T10:46:07.067Z cpu1:2097646)vmw_ahci[0000001f]: ExceptionHandlerWorld:hardware stop on slot 0x1, activeTags 0x00000002
2021-03-13T10:46:07.080Z cpu1:2097646)vmw_ahci[0000001f]: _IssueComReset:Issuing comreset...
2021-03-13T10:46:07.094Z cpu1:2097646)vmw_ahci[0000001f]: ExceptionHandlerWorld:fail a command on slot 1
2021-03-13T10:46:07.094Z cpu10:2097193)ScsiDeviceIO: 3449: Cmd(0x459a5dd17740) 0x28, CmdSN 0x1f from world 2098778 to dev "t10.ATA_____WDC_WD40EFRX2D68WT0N0_________________________WD2DWCC4E4ZAN6A4" failed H:0x0 D:0x2 P:0x0 Valid sense data: 0x4

 

5763ec18-508b8854-2a6c-54a050875d6d is the datastore that's is not showing up.

Al drive are up.

dherremans_0-1615633582334.png

In the adaptor list i see that the status of vmhba0 is unknown - vmw_ahci

dherremans_1-1615633738926.png

When i click on new datastore (without confirming) , the disks are showing of the missing datastore. 

dherremans_2-1615634048160.png

 

Thanx for the help,

Danny

 

0 Kudos