FredericChaunie
Contributor
Contributor

Windows customization on ESXi 5.1 with a vCenter 5.5 failing

Jump to solution

Hi!

We have an issue with Windows (2008 R2 SP1) o/s customization on our ESXi 5.1 update 3 (build 1743533) hosts

since we have upgraded the vCenter Server from 5.1.0 to the last 5.5 update 1 version.

The sysprep works normally and customization seems to be good in the end,

but we don't get the "Customization Succeeded" anymore in the VM Events.

Here is the end of the "C:\Windows\TEMP\vmware-imc\guestcust.log" file:

[2014-06-09T12:43:50  INFO] GuestCustUtil invoked.

[2014-06-09T12:43:50  INFO] Params: flagComplete

[2014-06-09T12:43:50 DEBUG] Customization in progress set to 0 at 2014-Jun-09 12:43:50

[2014-06-09T12:43:50 DEBUG] Rpci: Sending request='deployPkg.update.state 5 0 C:\Windows\TEMP\vmware-imc\guestcust.log'

[2014-06-09T12:43:50 DEBUG] Rpci: Sent request='deployPkg.update.state 5 0 C:\Windows\TEMP\vmware-imc\guestcust.log', reply='Unknown command', len=15, status=0

[2014-06-09T12:43:50 ERROR] Unable to set customization status in vmx.

[2014-06-09T12:43:50 DEBUG] SysprepDecrypter has unobfuscated the password successfully

[2014-06-09T

That's the only error we have in all logs (C:\Windows\System32\sysprep\Panther\setupact.log is 100% successfull)

and it seems it's just the ending "GuestCustUtil flagComplete" that is not working.

Might it be a compatibility issue with the vCenter 5.5 GuestCustUtil command (dated 04/16/2014) with our ESXi 5.1 update 3 hosts?

Thanks in advance for any clue.

1 Solution

Accepted Solutions
pdrace
Hot Shot
Hot Shot

We have an open  support ticket for this issue.

There is a workaround in this article: http://kb.vmware.com/kb/2078352

View solution in original post

9 Replies
vmroyale
Immortal
Immortal

Note: Discussion successfully moved from VMware ESXi 5 to VMware vCenter™ Server

Brian Atkinson | vExpert | VMTN Moderator | Author of "VCP5-DCV VMware Certified Professional-Data Center Virtualization on vSphere 5.5 Study Guide: VCP-550" | @vmroyale | http://vmroyale.com
0 Kudos
mobinqasim786
Enthusiast
Enthusiast

Hi, I'm having similar issue, but I'm using  vCenter Server 5.1.0, 1473063 and same ESXi build as yours  ESXi 5.1 build 1743533.  My VMs are in customization loop and I can see imcXXX.tmp file in each VM datastore even after the customization. Which is technically wrong as imcXXX.tmp file should only be there for customization to run and after customization finished, it should be removed. 

Please let me know if you've fixed your issue.
Regards

0 Kudos
pdrace
Hot Shot
Hot Shot

We have an open  support ticket for this issue.

There is a workaround in this article: http://kb.vmware.com/kb/2078352

mobinqasim786
Enthusiast
Enthusiast

Thanks for the reply I've been waiting for this KB since long!  I'll try out this work around  and will let you know if it solved my issue. Cheers

0 Kudos
FredericChaunie
Contributor
Contributor

Ok thanks, that explains it all. We'll have to do the workaround for each VM until it's fixed then.
I'll keep a close eye on new updates.

0 Kudos
FredericChaunie
Contributor
Contributor

Awesome. I confirm we got that patch yesterday on our Update Manager. I'm testing it on a host.

0 Kudos
FredericChaunie
Contributor
Contributor

Customization works again normally with that patch (build 1900470). Great!

0 Kudos
mobinqasim786
Enthusiast
Enthusiast

Now that's what called a great fix! Attached new patch through Update Manager and deployed VM again from the template. No more annoying customization message! Cheers guys.

0 Kudos