Highlighted
Enthusiast
Enthusiast

Add a host in the newest vcenter 7 don't work - false login name or password!

after installing the newest version of vcenter 7, i am not able to add my host with the newest version of Vsphere 7 essentials. I can keyin all information, ip, root, password, confirm the certificates, then after pressing the button finish i become a error message that the user or password will be false. But this information are correct! I use a "_" in my password! Can this be the problem? What must i do

0 Kudos
21 Replies
Highlighted
Commander
Commander

Hey @albatros99,

If you connect over SSH or using an IPMI console does it work with the credentials? Also please try using the Host Client.

If some of them work please try to look at the vpxa.log for some issues an also at the vpxd.log from vCenter Server.

The '_' in the password should not be an issue as mentioned in the documentation:

By default, you have to include a mix of characters from four character classes: lowercase letters, uppercase letters, numbers, and special characters such as underscore or dash when you create a password.

 

 

0 Kudos
Highlighted
Enthusiast
Enthusiast

Yes, i can connect with the login name root and the defined password over web browser.

I have change my password with a other character as "_", but the same issue.

in german the message is: "Die Anmeldung kann aufgrund eines falschen Benutzernamens oder Kennwort nicht abgeschlossen werden"

Translate: "The login can't be finished, the cause is a false username oder password"

The license is correct, with the vcenter version before, there was not a problem!

0 Kudos
Highlighted
User Moderator
User Moderator

To rule out issues with the keyboard layout, type in the password in the user name filed to see if it shows up correctly, e.g. special characters, "Y" <-> "Z", ...

André

0 Kudos
Highlighted
Enthusiast
Enthusiast

sorry i had marked as correct answer, but this is false.

The error message in english is: Cannot complete login due to a incorrect user name or password

the keyboard layout is correct, i can login with putty (ssh) and over the internet browser with this user name and password

License are assign, vmware will not give support for licensing problem.

but this is not a license problem, with the vcenter version i don't have the problem, only with the latest version 7.0U1A

who can help????

0 Kudos
Highlighted
User Moderator
User Moderator

>>> sorry i had marked as correct answer, but this is false.

Moderator note: I've unmarked you previous answer as correct.

0 Kudos
Highlighted
Commander
Commander

May I know which version do you have for ESXi?

0 Kudos
Highlighted
Enthusiast
Enthusiast

VMware vSphere Hypervisor (ESXi) 7.0U1 (one server)

VMware vCenter Server 7.0U1a 

VMware vSphere Hypervisor (ESXi) 6.7.0U1 (one server)

i could add the 6.7 server to vcenter, but not the 7.0U1-Server.

 

in the vmware vCenter server 7.0 i had no problem. I don't want to install the new version as update/upgrade, have delete the vcenter server and create a new vcenter server.

 

0 Kudos
Highlighted
Commander
Commander

So this could lead to two paths one is a bug with the actual version that you are using of vCenter or ESXi affecting the interoperability between them. For this, could you please try to install a most update version of ESXi or a lower one?

The second options is that maybe the network where you deployed vCenter Server has some difference between the previous ones. Could you try to get the last logs of the vpxa.log and vpxd.log when you try to add the ESXi?

0 Kudos
Highlighted
Enthusiast
Enthusiast


Date Time:
11/21/2020, 15:50:28
Type:
Error
User:
VSPHERE.LOCAL\Administrator
Target:
192.168.13.51
Description:
11/21/2020, 15:50:28 Cannot connect 192.168.13.51 in Datacenter2 : incorrect user name or password
Event Type Description:
Could not connect to the host due to an invalid username and password combination
Possible Causes:

Invalid username and password combination Action: Use the correct username and password

Related events:

0 Kudos
Highlighted
Enthusiast
Enthusiast

where can i found vpxd.log?

it is not in the list of log files?

the problem is that the vsphere 7 license is unassigned, but by the host this license was accepted!

Thank you for your help!

0 Kudos
Highlighted
VMware Employee
VMware Employee

Hi @albatros99 ,

vpxa logs are located on ESXi host at /var/run/log/vpxa.log

vpxd logs are located in vCenter server at /var/log/vmware/vpxd/vpxd.log

0 Kudos
Highlighted
Enthusiast
Enthusiast

Hi

I believe your problem is related to the management agent of your new ESXi, we had this problem once, and by restarting the management agent of ESXi our problem simply was solved. so please try this solution if you didn't and share the result.

Hope this could be helpful

cheers

0 Kudos
Highlighted
Commander
Commander

Does your ESXi have a license applied? Which edition are you using for ESXi and which one for vCenter?

0 Kudos
Highlighted
Enthusiast
Enthusiast

yes, my esxi-server have a license applied and also a vcenter license (vmware vsphere 7 essentials)

 

0 Kudos
Highlighted
Enthusiast
Enthusiast

i have shutdown the esxi-server and restart it, the same situation!

0 Kudos
Highlighted
Enthusiast
Enthusiast

root@cgcs-vcenter [ /var/log/vmware/vpxd ]# tail vpxd.log
--> "config.vcls.clusters."
2020-11-22T11:57:27.595Z info vpxd[41311] [Originator@6876 sub=vpxLro opID=wcp-vCLS-53] [VpxLRO] -- BEGIN lro-84337 -- ViewManager -- vim.view.ViewManager.createContainerView -- 528286af-8d7f-cb74-a267-7bc556e53572(520e4a51-6b83-956b-0551-cebbb052c7dd)
2020-11-22T11:57:27.595Z info vpxd[41311] [Originator@6876 sub=ViewManager opID=wcp-vCLS-53] Duplicate container view for Object : group-d1 [
--> user - VSPHERE.LOCAL\vpxd-extension-d34c810b-4e50-4fdc-ae57-a727c3f67439
--> session - 528286af-8d7f-cb74-a267-7bc556e53572
--> IP - 192.168.13.60
--> Number of duplicates - 1]
2020-11-22T11:57:27.596Z info vpxd[41311] [Originator@6876 sub=vpxLro opID=wcp-vCLS-53] [VpxLRO] -- FINISH lro-84337
2020-11-22T11:57:27.600Z info vpxd[41313] [Originator@6876 sub=vpxLro opID=wcp-vCLS-40] [VpxLRO] -- BEGIN lro-84339 -- session[528286af-8d7f-cb74-a267-7bc556e53572]52f792ee-7b60-ba0f-7897-4bbbe6ed5239 -- vim.view.View.destroy -- 528286af-8d7f-cb74-a267-7bc556e53572(520e4a51-6b83-956b-0551-cebbb052c7dd)
2020-11-22T11:57:27.601Z info vpxd[41313] [Originator@6876 sub=vpxLro opID=wcp-vCLS-40] [VpxLRO] -- FINISH lro-84339
root@cgcs-vcenter [ /var/log/vmware/vpxd ]#

 

in file vpxa.log no error messages, on my mind all information are good, nothing errors

in file vpxd.log Duplicate container view for Object : group-d1 --> May be the problem! What is to do?

0 Kudos
Highlighted
VMware Employee
VMware Employee

Hi @albatros99 ,

Is the IP address '192.168.13.60' of a host that you are trying to add ?  Please connect to vCenter database and check if it has an entry for this IP address.

To connect to vCenter DB, you can refer this article --> Interacting vCenter appliance database 

Once you are connected to the database, check the vpx_host table:  select * from vpx_host;    

 

0 Kudos
Highlighted
Enthusiast
Enthusiast

192.168.13.60 is my vcenter

192.168.13.50 has been add without problem (host with vmware vsphere 6.7U3), host licensed correctly

192.168.13.51 can't been add (vmware vsphere 7.0U1), host licensed correctly

how can i access the vm database? with wich tool?

0 Kudos
Highlighted
VMware Employee
VMware Employee

So we need to check for host IP '192.168.13.50' in vpx_host table. You need to connect to vCenter appliance via SSH and connect to the database with instructions provided here --> Interacting vCenter appliance database  

0 Kudos