Highlighted
Contributor
Contributor

Workstation 15.5.5 performance hit

Just a couple of hours ago, I've updated from 15.5.1 (?) to version 15.5.5 of Workstation Pro.

I've been exited about this update, especially being able to use WSL2 on my developer system is a plus.

However, immediately after updating, I noticed a quite dramatic performance hit.

My mouse cursor doesn't even move fluently anymore, it hangs and stutters a lot.

I haven't installed Hyper-V related services yet.

Anyone else experiencing this?

System summary:

i9-10940X, 64GB RAM, NVIDIA GeForce RTX 2070.

Running Windows 10 1909 still.

Tags (1)
61 Replies
Highlighted
Contributor
Contributor

VMware Tools automatically installed in less than 5 minutes which is fine.

0 Kudos
Highlighted
Contributor
Contributor

Meanwhile, some new findings: The new VM was upgraded to Win 10 20H2. It is still slow, to slow to work normally with it, but much faster than the VMs under Workstation Pro 16. Other VMs, with Windows 7 and Windows 10 2009, appear to work reasonably fast.

As I did not take any measurements, I have to confess that I report only how I feel when using the VMs. However, I would say the problem is solved to a certain degree (at least as I can see). The Workstation team at VMware did a great job, but there is still something left to do. Anyway - congratulations!

Resume: If your Workstation Pro installation needs to run on Windows 10 20H2, then switch to version 16.1 as soon as possible! If you do need to run VMs under Windows 10 20H2, consider moving them to an Esxi installation for a while.

0 Kudos