Contributor
Contributor

some powercli commands like get-tag gets error

Some powercli commands like "get-tag" or "Get-ContentLibraryItem" gets error on my environments. I have tried these commands on different computers, vcenters and powerclis but situation is still same. Is there anybody faced with same issue? What is the solution

Error:

Get-Tag : 21.12.2017 11:39:28    Get-Tag        Failed to obtain the registration record for the VC 'VC_FQDN' from the vSphere lookup service   

At line:1 char:1

+ Get-Tag

+ ~~~~~~~

    + CategoryInfo          : NotSpecified: (:) [Get-Tag], CisException

    + FullyQualifiedErrorId : VMware.VimAutomation.ViCore.Impl.V1.Service.Tagging.Cis.TaggingServiceCisImpl.GetTag.Error,VMware.VimAutomation.ViCore.Cmdlets.Commands.Tagging.GetTag

Environment details:

vCenter 1: 6.5.0 Build 5973321

vCenter 2: 6.0.0 Build 5318203

PowerCLI 1:

Name                                Version     

----                                -------     

VMware.DeployAutomation             6.5.1.6997673

VMware.ImageBuilder                 6.5.1.6997673

VMware.PowerCLI                     6.5.4.7155375

VMware.VimAutomation.Cis.Core       6.5.4.6983166

VMware.VimAutomation.Cloud          6.5.1.5375799

VMware.VimAutomation.Common         6.5.4.6979861

VMware.VimAutomation.Core           6.5.2.6234650

VMware.VimAutomation.HA             6.5.4.7147627

VMware.VimAutomation.HorizonView    7.1.0.5307191

VMware.VimAutomation.License        6.5.1.5375648

VMware.VimAutomation.Nsxt           2.0.0.6870461

VMware.VimAutomation.PCloud         6.5.1.5376282

VMware.VimAutomation.Sdk            1.0.0.5334677

VMware.VimAutomation.Srm            6.5.1.5374694

VMware.VimAutomation.Storage        6.5.4.7154886

VMware.VimAutomation.StorageUtility 1.1         

VMware.VimAutomation.Vds            6.5.1.5374428

VMware.VimAutomation.Vmc            6.5.4.7086404

VMware.VimAutomation.vROps          6.5.1.5375723

VMware.VumAutomation                6.5.1.5301639

PowerCLI 2:

Name                                                                                                 Version                                                                                            

----                                                                                                 -------                                                                                            

VMware.DeployAutomation                                                                              6.0.0.0                                                                                            

VMware.ImageBuilder                                                                                  6.0.0.0                                                                                            

VMware.VimAutomation.Cis.Core                                                                        6.5.0.4624453                                                                                      

VMware.VimAutomation.Cloud                                                                           6.5.0.4624821                                                                                      

VMware.VimAutomation.Common                                                                          6.5.0.4624451                                                                                      

VMware.VimAutomation.Core                                                                            6.5.0.2604913                                                                                      

VMware.VimAutomation.HA                                                                              6.0.0.0                                                                                            

VMware.VimAutomation.HorizonView                                                                     7.0.2.4596620                                                                                      

VMware.VimAutomation.License                                                                         6.5.0.4624822                                                                                      

VMware.VimAutomation.PCloud                                                                          6.5.0.4624825                                                                                      

VMware.VimAutomation.Sdk                                                                             6.5.0.4624452                                                                                      

VMware.VimAutomation.Storage                                                                         6.5.0.4624820                                                                                      

VMware.VimAutomation.Vds                                                                             6.5.0.4624695                                                                                      

VMware.VimAutomation.vROps                                                                           6.5.0.4624824                                                                                      

VMware.VumAutomation                                                                                 6.0.0.0       

Tags (2)
12 Replies
Leadership
Leadership

Did you connect to the vCenter with the FQDN of the vCenter?

Is the hostname of the vCenter resolvable by DNS (short/FQDN, forward/reverse lookup)?


Blog: lucd.info  Twitter: @LucD22  Co-author PowerCLI Reference

0 Kudos
Contributor
Contributor

Yeap I have connected with fqdn of vCenter. Forward/reverse lookup can be resolved on both vCenter appliance and powercli host machines.

0 Kudos
Leadership
Leadership

I would be interested to know if access to the tag via the REST API also has issues.

Can you eventually try the rCisTag module I published?


Blog: lucd.info  Twitter: @LucD22  Co-author PowerCLI Reference

Contributor
Contributor

I imported rCisTag and called it but it got error below.

PS C:\Users\bkurt\Desktop\TEMP\PowerCLI-Example-Scripts-master\PowerCLI-Example-Scripts-master> Connect-rCisServer -Server $cisServer -User $cisUser -Password $cisPswd

PS C:\Users\bkurt\Desktop\TEMP\PowerCLI-Example-Scripts-master\PowerCLI-Example-Scripts-master> Get-rCisTag

Get-rCisTagCategory : Cannot bind argument to parameter 'Id' because it is null.

At C:\Users\bkurt\Desktop\TEMP\PowerCLI-Example-Scripts-master\PowerCLI-Example-Scripts-master\Modules\rCisTag\rCISTag.psm1:253 char:57

+ ...   Category = (Get-rCisTagCategory -Id $result.value.category_id).Name

+                                           ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

    + CategoryInfo          : InvalidData: (:) [Get-rCisTagCategory], ParameterBindingValidationException

    + FullyQualifiedErrorId : ParameterArgumentValidationErrorNullNotAllowed,Get-rCisTagCategory

PS C:\Users\bkurt\Desktop\TEMP\PowerCLI-Example-Scripts-master\PowerCLI-Example-Scripts-master> Get-rCisTagCategory

You cannot call a method on a null-valued expression.

At C:\Users\bkurt\Desktop\TEMP\PowerCLI-Example-Scripts-master\PowerCLI-Example-Scripts-master\Modules\rCisTag\rCISTag.psm1:311 char:17

+                 $out += New-Object PSObject -Property @{

+                 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

    + CategoryInfo          : InvalidOperation: (:) [], RuntimeException

    + FullyQualifiedErrorId : InvokeMethodOnNull

0 Kudos
Leadership
Leadership

Is that against the vSphere 6.5U1 vCenter?


Blog: lucd.info  Twitter: @LucD22  Co-author PowerCLI Reference

0 Kudos
Contributor
Contributor

yes it's.

0 Kudos
Leadership
Leadership

And what is returned when you go via the CisService cmdlet?

Connect-CisServer -Server $cisServer -User $cisUser -Password $cisPswd

$tag = Get-CisService -Name 'com.vmware.cis.tagging.tag'

$tag.list() | %{

    $tag.get($_)

}

Disconnect-CisServer -Server $cisServer -Confirm:$false


Blog: lucd.info  Twitter: @LucD22  Co-author PowerCLI Reference

Contributor
Contributor

I think there was an error on importing your module. I reimported module and tested again. It looks fine. But why vmware modules not working? Do you have an any idea?

PS C:\Users\bkurt\Desktop\TEMP\PowerCLI-Example-Scripts-master\PowerCLI-Example-Scripts-master\Modules> Connect-rCisServer -Server $cisServer -User $cisUser -Password $cisPswd

PS C:\Users\bkurt\Desktop\TEMP\PowerCLI-Example-Scripts-master\PowerCLI-Example-Scripts-master\Modules> Get-rCisTag

Category    : ROLE

Description :

Id          : urn:vmomi:InventoryServiceTag:3ad5aff9-b129-441a-9d5c-ca88907513a1:GLOBAL

Name        : db

Uid         : Tag=urn:vmomi:InventoryServiceTag:3ad5aff9-b129-441a-9d5c-ca88907513a1:GLOBAL/

Client      :

Category    : SERVICE

Description :

Id          : urn:vmomi:InventoryServiceTag:71f48deb-fb3e-49be-a4dd-18bdd7427fb4:GLOBAL

Name        : telbank

Uid         : Tag=urn:vmomi:InventoryServiceTag:71f48deb-fb3e-49be-a4dd-18bdd7427fb4:GLOBAL/

Client      :

....

....

..

0 Kudos
Leadership
Leadership

Not really I'm afraid.

You probably tried all the obvious like stop/start your PowerShell session, reboot the station (not sure if that has any impact), reinstall PowerCLI modules...

Since the REST API seem to be returning the Tags ok, that seems to indicate that the Tag Service is working ok.

So it looks indeed as if the PowerCLI cmdlets might have an issue in your environment (for me they seem to be working).

I would suggest to open a SR for this, it looks like a "feature".


Blog: lucd.info  Twitter: @LucD22  Co-author PowerCLI Reference

Contributor
Contributor

Although I have tried on two host (win2012 and win2016), it doesn't work for me. But I'll try it again regarding your instructions.

Thank you so much.

0 Kudos
Contributor
Contributor

Hi LUCD, I aa getting the same error when I run the powercli command : New-TagCategory.Interesting thing here is this is extremely intermittent. When I ran the command manually agin and not oart of a test suite is passed. I was curious to know how we can make sure not to face this error even intermittently?

0 Kudos
Leadership
Leadership

Which PowerCLI version are you using?
The more recent releases contain a number of fixes for issues with Tag-related cmdlets.

As an alternative, you could also check if the REST-based methods eliminate this issue.

You can give the latest available module in the PowerCLI Examples repo a go.

See New Community Module for Tag Management


Blog: lucd.info  Twitter: @LucD22  Co-author PowerCLI Reference

0 Kudos