VMware Communities
tm8747a
Contributor
Contributor

Performance issues with Mac OS Catalina and Fusion 11.5.3 running Windows 10

I've had some performance issues on and off and it seems to have gotten gradually worse, and at this stage it's becoming unberable. I have a 2016 Macbook Pro with 16GB of RAM, 2.6Ghz QuadCore i7 running Mac OS Catalina and a Windows 10 VM. Things are OK at times, and then depending on what I'm doing the VM can become practically unusable. This has been especially noticeable with the lockdown and having a lot of Zoom calls. If I have a call on, things get slow. If I turn my camera on, then the VM tends to freeze. It's not as bad without calls, but I can get a lot of random slow-downs. Often, if I go look in my Windows Task Manager, "System Interrupt" is taking 100% of CPU, which is the main reason I'm posting a separate thread because I haven't seen this particular factor posted. I suspected maybe the CPU was running too hot, but I checked and it appears that while the CPU gets much hotter when using the camera, there are times when things are slow and all the cores are around 62-63 celsius, which doesn't seem too bad. I'm running out of ideas as this is making it thoroughly painful to use the Windows VM, and since my work requires it I'm getting to the point where I'm considering trying a different product because this isn't cutting it. Anybody have any insights on how this System Interrupts thing could be related (seems like it would be hardware related)?

Reply
0 Kudos
1 Reply
ColoradoMarmot
Champion
Champion

What's the guest config?  It should be no more than 8GB and 3 CPU's on that machine to ensure decent performance.

Reply
0 Kudos