aseques
Contributor
Contributor

Linux horizon client no video with RTAV when using Aukey Webcam

We have a setup with vmware horizon 7.9 and I'm using the linux client to connect. When trying to use the cameras I have at reach the results are mixed.

  • The integrated camera for a Thinkpad works without issue
  • The AUKEY PC-LM1E does not work, it fails the setup with all the chat programs (it works flawlessly in all the native systems I tried)

I double checked that the RTAV is configured and I tried both with BLAST and PCoIP protocols, the agent version is 7.6.

The relevant part of the log file is the following, it seems to me that the "V4l2VideoDevice::GetNextFrame(): dequeued buffer is too big." is the main error.

2020-10-08T17:13:11.523+02:00| host-3738132| I125: RTAV: virtual bool VideoRec::Open(VideoBase::UserPrefs&, SyncMediaClock*) - Video capture started

2020-10-08T17:13:11.523+02:00| host-3738132| I125: RTAV: bool VideoRecState::SetAction_Open(bool) - VS_Idle -> VS_Active

2020-10-08T17:13:11.523+02:00| host-3738132| I125: RTAV: bool VCamServer::SetVideoSrc(bool, AVDevPrefs*) - Webcam capture activated succesfully

2020-10-08T17:13:11.523+02:00| host-3738132| I125: RTAV: bool DataMgrIntf::SendCtrlMsg(PluginMessages, void*, int, void*, int, bool) - Sending msg:PMsgStart_V_Ack

2020-10-08T17:13:11.523+02:00| host-3738132| I125: RTAV: bool DataMgrIntf::SendCtrlMsg(PluginMessages, void*, int, void*, int, bool) - Codec=6

2020-10-08T17:13:11.523+02:00| host-3738132| I125: RTAV: bool DataMgrIntf::SendCtrlMsg(PluginMessages, void*, int, void*, int, bool) - Video: QLen=10  PauseMS=0  Width=320  Height=240  Fram

eRate=15

2020-10-08T17:13:11.523+02:00| host-3738132| I125: RTAV: bool DataMgrIntf::SendCtrlMsg(PluginMessages, void*, int, void*, int, bool) - Audio: QLen=10  FrameUnitCount=50  FrameLenMS=20  Bits

PerSample=16  Channels=1  FramesPerPacket=1  InputStreams=1  SamplePerSec=8000

2020-10-08T17:13:11.523+02:00| host-3738132| I125: RTAV: bool DataMgrIntf::SendCtrlMsg(PluginMessages, void*, int, void*, int, bool) - DataSize:216  TotalSize:224

2020-10-08T17:13:11.523+02:00| host-3738132| I125: RTAV: bool DataMgrClient::StartWebcamCapture(bool) - Message sent: PMsgStart_V_Ack

2020-10-08T17:13:11.523+02:00| host-3738132| I125: RTAV: bool DataMgrClient::StartWebcamCapture(bool) - Capture from Webcam started

2020-10-08T17:13:11.523+02:00| host-3738132| I125: RTAV: DataMgrClient::ProcessDevMsg - Finished PMsgStart_V

2020-10-08T17:13:11.523+02:00| host-3738132| I125: RTAV: States: Env=STOn.  AIn=STEnabled_AIn.  WCam=STEnabled_V

2020-10-08T17:13:11.894+02:00| host-3738616| W115: RTAV: V4l2VideoDevice::GetNextFrame(): dequeued buffer is too big. (1382400>115200)

2020-10-08T17:13:11.894+02:00| host-3738616| W115: RTAV: V4l2VideoDevice::EnqueueBuffer(): enqueue of driver buffer failed: 22: Invalid argument

2020-10-08T17:13:11.900+02:00| host-3738616| W115: RTAV: V4l2VideoDevice::GetNextFrame(): dequeued buffer is too big. (1382400>115200)

Any ideas? A list of supported cameras or similar would be very nice.

0 Kudos
5 Replies
mat2k7
Enthusiast
Enthusiast

Hi,

unfortunately i do not have a solution for you but want to share my findings. We are using IGEL Thinclients with integrated Linux Horizon Client within our 7.12 environment with the same webcam without any issue.

Maybe updating the agent would be worth a try?

Mat

ofox
VMware Employee
VMware Employee

I echo to upgrade agent to newer version. Or file an SR ticket for your existing version.

aseques
Contributor
Contributor

Sorry for the late reply, so far we haven't been able to update because of some legacy tera1 clients, hopefully they will be removed soon so I'll try your suggestions. Knowing that it works on some versions are good news.

 

Thanks

0 Kudos
dm27408
Enthusiast
Enthusiast

Install libv4l package for your distribution and try running the vmware-view binary with:

export LD_PRELOAD=/usr/lib64/libv4l/v4l2convert.so
vmware-view

 

0 Kudos
aseques
Contributor
Contributor

Finally I could try all your suggestions with an updated infrastructure, the webcam is still not working but there seems to be some improvements, let me summarize:

  • Base system is now ubuntu 20.04
  • Horizon agent is now at 7.13 (december 2020)
  • Horizon client 2012

What I tried:

  • With and without LD_PRELOAD=/usr/lib/i386-linux-gnu/libv4l/v4l2convert.so (adapted path to my system)
  • Doing a modprobe uvcvideo quirks=16, after reading a line like this in the logs

W003: RTAV: virtual bool V4l2VideoDevice::SelectVdoRes() - potential bandwidth / uvcvideo quirk issue 16
W003: RTAV: VideoInputLin: device's StartCapturing method returned failure.

  • After everything, I still couldn't connect to the webcam

Any ideas greatly welcome

 

0 Kudos