alaa2003
Contributor
Contributor

esxi vm shutdown or reboot stuck with In porogress status and high esxi CPU / log + video included

Hi

HP 8000 SFF

2 cpu 3000 / 6 MB cash

when shutdown VM it complete normal , but in case add any pci passthrough even builtin USB, then when try to shutdown or reboot VM stuck  with " In progress " status and complete after 80 minutes or more !

i tested various versions of Esxi and same issue exist

i noticed High CPU load after shutdown VM .. this happen in Stuck time " in progress" status , and back normal once shutdown done after 80 minutes

i tried also with esxi U3 + last patch update

esxi vm shutdown stuck.jpg

Video:

logs attached

log2 after VM shutdown complete (HungVM)

0 Kudos
6 Replies
Jitu211003
Hot Shot
Hot Shot

hi,

use the command to shutdown it forcely.

esxcli vm process list

Note down the world id of the vm

esxcli vm process kill --type=force --world-id=WorldNumber

Replace the world id with the vm world id.

Thanks

for more visit  vmwarediary.com

0 Kudos
Jitu211003
Hot Shot
Hot Shot

Issue is not with your ESXi or VM.

It is with the OS you are using. During shutdown, OS is unable to stop & release the PCI device.

This could be device id conflict or anything else. You need to investigate the OS logs.

0 Kudos
alaa2003
Contributor
Contributor

@

i did your nice commands and VM killed , after that trying to power off from context menu .. it stuck and same thing hapen (high CPU) and not powered off

0 Kudos
alaa2003
Contributor
Contributor

@

before apply (centos7):

centos pci.png

# echo "1" > /sys/bus/pci/devices/0000\:0b\:00.0//remove

# lspci

pci removed.jpg

#halt

after some time i powered off from context menu

but same result !!

esxi stuck1.jpg

esxi stuck2.jpg

any solution or fix ?!

0 Kudos
estanev
Enthusiast
Enthusiast

This maybe be helpful:

Re: ESXi 6.0 U2, Passthrough Video Card, Hang/Freeze

in few words: add "1002 ffff link false" to /etc/vmware/passthru.map and reboot the host

0 Kudos
alaa2003
Contributor
Contributor

i followed your link and mentioned line but no luck !!

https://www.vmware.com/content/dam/digitalmarketing/vmware/en/pdf/techpaper/vsp-4-vmdirectpath-host-...

i could get both vendor ID and device id by cmd:

#vmkchdev -l

VID.jpg

or from gui

VID2.jpg

#vi /etc/vmware/passthru.map

esxi passthrough.jpg

reboot Host

and started VM then tried to shutdown or reset ... same issue exist .. any solution?

0 Kudos