ndom
Contributor
Contributor

Upgrade vmware tools from 5.5 to 6.0 on AD Controllers

We updated vSphere from 5.5 by 6.0, and then began to update vmware tools. On machines with the domain controller role old tools have been removed and new ones are installed incorrectly.I found the KB http://kb.vmware.com/selfservice/microsites/search.do?language=en_US&cmd=displayKC&externalId=211447..., but it does not apply to domain controllers. If someone knows what could be the matter prompt.

0 Kudos
9 Replies
alunkal
Contributor
Contributor

hi,

Can you post the error you are getting

regards

rj

0 Kudos
kanishks
Enthusiast
Enthusiast

Hello NDom,

Hope you followed the general steps of upgrading vmware tools "VMware KB: General VMware Tools installation instructions" if yes than kindly share the exact error message or screenshot in order to simplify statement "it does not apply to domain controllers.?".

Rgds

Kanishk

0 Kudos
ndom
Contributor
Contributor

installToolsErr1.jpginstallToolsErr2.jpg

Logs:vmmsi.log

Property(C): VersionHandler = 5.00

Property(C): UILevel = 5

Property(C): ACTION = INSTALL

Property(C): EXECUTEACTION = INSTALL

Property(C): ROOTDRIVE = C:\

Property(C): CostingComplete = 1

Property(C): SourcedirProduct = {FFEE8F60-D12A-4EE6-8DCD-4377DE3D2D33}

Property(C): OutOfDiskSpace = 0

Property(C): OutOfNoRbDiskSpace = 0

Property(C): PrimaryVolumeSpaceAvailable = 0

Property(C): PrimaryVolumeSpaceRequired = 0

Property(C): PrimaryVolumeSpaceRemaining = 0

Property(C): INSTALLLEVEL = 3

=== Logging stopped: 15.07.2015  10:32:58 ===

MSI (c) (BC:10) [10:32:58:512]: Note: 1: 1708

MSI (c) (BC:10) [10:32:58:512]: Product: VMware Tools -- Installation failed.

MSI (c) (BC:10) [10:32:58:512]: Windows Installer installed the product. Product Name: VMware Tools. Product Version: 9.10.1.2791197. Product Language: 1033. Manufacturer: VMware, Inc.. Installation success or error status: 1603.

MSI (c) (BC:10) [10:32:58:512]: Grabbed execution mutex.

MSI (c) (BC:10) [10:32:58:512]: Cleaning up uninstalled install packages, if any exist

MSI (c) (BC:10) [10:32:58:512]: MainEngineThread is returning 1603

vminst.log

2015-07-15 10:32:58| BootStrapper-build-2791197| InstallProduct() returned: 1603

2015-07-15 10:32:58| BootStrapper-build-2791197| Util_NeedReboot: Checking if we need to reboot

2015-07-15 10:32:58| BootStrapper-build-2791197| Did not find file/directory: "C:\Users\admin\AppData\Local\Temp\\vmreboot.tmp"

2015-07-15 10:32:58| BootStrapper-build-2791197| The reboot file does not exist

2015-07-15 10:32:58| BootStrapper-build-2791197| Did not find file/directory: "C:\Users\admin\AppData\Local\Temp\\vmwareboot.tmp"

2015-07-15 10:32:58| BootStrapper-build-2791197| The reboot file does not exist

2015-07-15 10:32:58| BootStrapper-build-2791197| Util_GetKeyValueString(HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\VMware, Inc.\NeedReboot\Components) = "ps2MouseInstall;ps2MouseUninstall;ps2MouseInstall;ps2MouseUninstall;ps2MouseInstall;ps2MouseUninstall;ps2MouseInstall;ps2MouseUninstall;ps2MouseInstall;ps2MouseUninstall;ps2MouseInstall;ps2MouseUninstall;ps2MouseInstall;ps2MouseUninstall;ps2MouseInstall;ps2MouseUninstall;ps2MouseInstall;ps2MouseUninstall"

2015-07-15 10:32:58| BootStrapper-build-2791197| Util_NeedReboot: Reboot required!

2015-07-15 10:32:58| BootStrapper-build-2791197| Returned to [C:\temp\VMware-tools-windows-9.10.1-2791197]

2015-07-15 10:32:58| BootStrapper-build-2791197| Cleaning up temp dir "C:\Users\admin\AppData\Local\Temp\{FFEE8F60-D12A-4EE6-8DCD-4377DE3D2D33}~setup\"

2015-07-15 10:32:58| BootStrapper-build-2791197| Deleting [C:\Users\admin\AppData\Local\Temp\{FFEE8F60-D12A-4EE6-8DCD-4377DE3D2D33}~setup\]

2015-07-15 10:32:58| BootStrapper-build-2791197| Sending rpc command 'info-set guestinfo.toolsInstallErrCode 1603' to the host

2015-07-15 10:32:58| BootStrapper-build-2791197| Rpci: Sending request='info-set guestinfo.toolsInstallErrCode 1603'

2015-07-15 10:32:58| BootStrapper-build-2791197| Rpci: Sent request='info-set guestinfo.toolsInstallErrCode 1603', reply='', len=0, status=1

2015-07-15 10:32:58| BootStrapper-build-2791197| Sending rpc command 'toolinstall.installerActive 0' to the host

2015-07-15 10:32:58| BootStrapper-build-2791197| Rpci: Sending request='toolinstall.installerActive 0'

2015-07-15 10:32:58| BootStrapper-build-2791197| Rpci: Sent request='toolinstall.installerActive 0', reply='Unknown command', len=15, status=0

2015-07-15 10:32:58| BootStrapper-build-2791197| Failed to send rpc command 'toolinstall.installerActive 0'

2015-07-15 10:32:58| BootStrapper-build-2791197| Setup exit code is: 1603

2015-07-15 10:32:58| BootStrapper-build-2791197| End Logging

0 Kudos
kanishks
Enthusiast
Enthusiast

Hi Ndom,

Going with the error message i tried to locate some reference kb articles for the error 1603 (VMware tools setup wizard ended prematurely) VMware KB: Installing or Upgrading VMware Tools version 9.10.0 (ESXi 6.0GA) on a Dutch version of Wi...  moreover the KB i shared is for the issue which occurs in Dutch Windows 2008 R2 server wherein VMware Tools installer is unable to find the everyone group on the Dutch Windows 2008 R2 server.

Rgds

Kanishk

0 Kudos
ndom
Contributor
Contributor

the server is a domain controller and does not contain groups

on a server with AD wile install tolls from version 5.5 U2

0 Kudos
alunkal
Contributor
Contributor

did you run the vmware upgrade as administrator?.if not try to upgrade by login as administrator.

0 Kudos
Alistar
Expert
Expert

Hello,

this might be due to some patch that was installed recently to need a reboot before VMware Tools can be successfully installed, according to the line below:


2015-07-15 10:32:58| BootStrapper-build-2791197| Util_NeedReboot: Reboot required!


If not, the error's description states: "This is a generic installer error that could be due to not being able to overwrite previously installed components or being unable to load the drivers" - try running a cleanup for all leftover components of the old VMware Tools.


Refer here for more info: Troubleshoot the error 1603 “Fatal Error During Installation”


Good luck!

Stop by my blog if you'd like 🙂 I dabble in vSphere troubleshooting, PowerCLI scripting and NetApp storage - and I share my journeys at http://vmxp.wordpress.com/
0 Kudos
lotfiomary
Contributor
Contributor

hi

i have the same problème as youwith my domain controller are you found a solution for your problem?  can you please tell me how can i install the vmware tools in vm 2008r2 Domain controller

thanks

0 Kudos
GuyMSP
Contributor
Contributor

Same problem here.. Did anyone found a solution ?

0 Kudos