kri-2
Hot Shot
Hot Shot

Error: No Image profile when using esxcli

Hi all,

we are on updating the package HPutils (vib) of all our ESXi 5.5 Hosts (mostly HP380-G6, G7 and G8).

On most hosts it works fine.

But some throw an error when using the "esxcli software vib install..." command.

[InstallationError]

No image profile is found on the host or image profile is empty. An image profile is required to install or remove VIBs.  To install an image profile, use the esxcli image profile install command.

Please refer to the log file for more details.

On these host "esxcli software vib list" seems to be broken too. This is the complete output of it:

~ # esxcli software vib list

Name         Version             Vendor  Acceptance Level  Install Date

-----------  ------------------  ------  ----------------  ------------

tools-light  5.5.0-2.33.2068190  VMware  VMwareCertified   2014-10-08

~ #

The only way to resolve the issue is completly reinstall the ESX Host at the moment.

Did someone else encounter this problem?

Any help would be appreciated!

Chris

10 Replies
cykVM
Expert
Expert

Were the hosts throwing the error probably (accidentally) installed/upgraded using a not-customized VMWare image (the one directly from VMWare) and the others with a HP customized VMWare image?

0 Kudos
kri-2
Hot Shot
Hot Shot

Hi,

no, the hosts were all installed or updated with the not-customized vmware image ESXi5.5-U2.

Chris

0 Kudos
DaHess_DNVGL
Contributor
Contributor

I have experienced the exact same problem yesterday when trying to remediate one of my HP DL380p Gen 8 Rackmount Hosts.

VMware Update Manager was throwing the following error in the vSphere Cient:

The host returns esxupdate error code:15.

The package manager transaction is not successful.

Check the Update Manager log files and esxupdate log files for more details.

When I looked at the esxupdate.log on the Host I could see the following lines:

2015-09-22T15:15:15Z esxupdate: HostImage: DEBUG: Live image has been updated but /altbootbank image has not.  This means a reboot is not safe.

2015-09-22T15:15:15Z esxupdate: imageprofile: INFO: Adding VIB VMware_locker_tools-light_5.0.0-3.68.2509828 to ImageProfile (Updated) HP-ESXi-5.0.2-standard-iso

2015-09-22T15:15:15Z esxupdate: HostImage: DEBUG: Live image has been updated but /altbootbank image has not.  This means a reboot is not safe.

The Funny thing is that it has worked flawlessly on the second Host in the Cluster which is the exact same server model.

I tried with to fix this with an Update Manager Expert in the VMware Support Organisation, but there was no way to fix it.

It seems that the whole Image Profile on the Host has disappeared!

you can see this by running the command "df -h" and look at the fist vFat Partition in the list and compare this with your other Hosts:

Filesystem    Size             Used      Available        Use%       Mounted on

vfat               249.7M         1.5M        248.2M             1%       /vmfs/volumes/08f4f5e0-5b7b00c2-8a0f-0504b88f0c3c

vfat               249.7M     169.3M          80.4M           68%       /vmfs/volumes/5d59c6eb-b0cee482-c196-37c9b0d08443

vfat               285.8M     195.9M          89.9M           69%       /vmfs/volumes/51137f0c-c41939f3-2648-ac162d727eb5

It is basically empty!

When I run a "esxcli software profile get" I get the following output:

[Exception]

No host image profile defined

Please refer to the log file for more details.

When I run a "esxcli software vib list" I get only the VMware-Tools-Light vib displayed:

Name         Version             Vendor  Acceptance Level  Install Date

-----------  ------------------  ------  ----------------  ------------

tools-light  5.0.0-3.68.2509828  VMware  VMwareCertified   2015-08-18

Seeing that User "kri-2" has the exact same problem that happen to emerge on the same type of server-model,  an HP DL380 Rackmount Host, it makes me think this is a problem with this particular HP-Server-Model.

BTW:

I updated a bunch of HP BL490c G7 Blades using the exact same Update Manager Baseline applying the exact same Patches and it worked on all of them.

0 Kudos
Techie01
Hot Shot
Hot Shot

Can you upload the /bootbank/imgdb.tgz file

0 Kudos
juice14
Contributor
Contributor

I am experiencing this same issue with a Dell R730 server running vSphere 5.5u2.

Did anyone find a cause or resolution to this issue?

Thanks

0 Kudos
akramsh
Contributor
Contributor

I have the very same problem with DELL R730 and ESXi 6.0.0 U1

Any help guys?

0 Kudos
nicholaswhite
Contributor
Contributor

I have the same on a Dell R730, removed NVIDIA Tesla vib and rebooted to find esxcli broken..

0 Kudos
cdl_0007
Enthusiast
Enthusiast

Same with Cisco UCS B200 M2

If you find this information useful, please award points for "correct" or "helpful"
0 Kudos
Franklinmuthusw
Contributor
Contributor

0 Kudos
MJMSRI
Enthusiast
Enthusiast

I am having the same issue. HPE host was on ESXi 5.5

  1. In place upgrade to 6.5 with HPE ISO ESXi
  2. Now trying to upgrade to ESXi 6.7 via CLI as no internet access for host and no vCenter
  3. Running this command getting this error:

esxcli software profile update -p "(Updated) HPE-ESXi-6.5.0-Update3-iso-Gen9plus-650.U3.10.5.5.16" -d /vmfs/volumes/5b196996-e129f2d8-

30e7-ecb1d7b298a0/ISOs/esxi.zip

[NoMatchError]

No image profile found with name '\(Updated\) HPE-ESXi-6.5.0-Update3-iso-Gen9plus-650.U3.10.5.5.16'

id = \(Updated\) HPE-ESXi-6.5.0-Update3-iso-Gen9plus-650.U3.10.5.5.16

Please refer to the log file for more details.

I have tried the above with " ' and no spaces around the Updated name however none work. Run this command and this confirms the profile name:

esxcli software profile get

(Updated) HPE-ESXi-6.5.0-Update3-iso-Gen9plus-650.U3.10.5.5.16

   Name: (Updated) HPE-ESXi-6.5.0-Update3-iso-Gen9plus-650.U3.10.5.5.16

   Vendor: Hewlett Packard Enterprise

   Creation Time: 2020-07-21T15:45:54

   Modification Time: 2020-07-21T15:45:54

   Stateless Ready: False

   Description:

      ----------

      2020-07-21T12:23:21.047288+00:00: The following VIBs are

      installed:

        nvme  1.2.2.28-2vmw.650.3.129.16389870

        vsan  6.5.0-3.129.16389871

        vsanhealth    6.5.0-3.129.16389873

        esx-tboot     6.5.0-3.129.16389870

        esx-base      6.5.0-3.129.16389870

      ----------

      2020-07-21T12:21:51.106638+00:00: The following VIBs are

      installed:

        scsi-hpsa     6.0.0.84-1vmw.650.0.0.4564106

        elxnet        11.1.91.0-1vmw.650.0.0.4564106

        vsanhealth    6.5.0-3.126.15965596

        scsi-mpt2sas  19.00.00.00-1vmw.650.0.0.4564106

        vsan  6.5.0-3.126.15965595

        lpfc  11.4.33.25-14vmw.650.3.96.13932383

        qlnativefc    2.1.73.0-5vmw.650.3.96.13932383

        lsi-mr3       7.708.07.00-3vmw.650.3.96.13932383

        brcmfcoe      11.4.1078.25-14vmw.650.3.96.13932383

        esx-tboot     6.5.0-3.126.16207673

        esx-base      6.5.0-3.126.16207673

      ----------

      2020-07-21T11:44:32.510232+00:00: Host is upgraded with

      following VIBs from original image profile (Updated)

      ESXi-5.5U2-2069112-RollupISO-standard:

        net-tg3       3.136h.v55.1-1OEM.550.0.0.1331820

        scsi-celerity16fc     1.06-1OEM.550.0.0.1331820

Any ideas how to upgrade via CLI from 6.5 to 6.7??