VMware Cloud Community
dbutch1976
Hot Shot
Hot Shot
Jump to solution

ESXi hosts configured to use DHCP not getting DNS server

Hi all,

While troubleshooting a patching issue (An error occurred while connecting to depot.) Another user pointed out this could be a DNS issue, and sure enough all the hosts having this issue are not pulling the DNS server IP from DHCP:

dbutch1976_0-1705685519490.png


The first question may be, why use DHCP on your ESXi hosts? I prefer DHCP whenever possible because it also allows me to use my DHCP server as my IPAM. Everything else is also DHCP and nothing other than these particular ESXi hosts are unable to pull the DNS settings. Looking at the settings I don't see a way to manually set the DNS server IP unless I just don't use DHCP. Has anyone else had this issue? 

dbutch1976_1-1705685803207.png

 

 

Reply
0 Kudos
1 Solution

Accepted Solutions
dbutch1976
Hot Shot
Hot Shot
Jump to solution

Fixed the DNS. I wanted to avoid having to use the KVM, but after I broke down and physically checked the hosts sure enough DNS was set to statically configured, but there was no info there. After I set DNS to automatic the issue was resolved.

View solution in original post

Reply
0 Kudos
1 Reply
dbutch1976
Hot Shot
Hot Shot
Jump to solution

Fixed the DNS. I wanted to avoid having to use the KVM, but after I broke down and physically checked the hosts sure enough DNS was set to statically configured, but there was no info there. After I set DNS to automatic the issue was resolved.

Reply
0 Kudos