Gunther74
Contributor
Contributor

ESXI 6.5 Im not able to enable my usb device for passtrue

Jump to solution

Hi,

First, here is my configuration:

HP ProLiant DL160 G5, 8 CPUs x Intel(R) Xeon(R) CPU L5420 @ 2.50GHz

The server runs 6.5.0 (Build 5310538)

I have a usb GPRS modem pluged in in the back.

I try for a week to get access to the usb in my VM

Here is what my shell returns:

[root@vmware:~] esxcli hardware usb passthrough device list

Bus  Dev  VendorId  ProductId  Enabled  Can Connect to VM          Name

---  ---  --------  ---------  -------  -------------------------  --------------------------------------------------------

3    2    12d1      1001         false  no (passthrough disabled)  Huawei Technologies Co., Ltd. E169/E620/E800 HSDPA Modem

When i try the following command, it looks like it execute without errors but nothing changes:

[root@vmware:~] esxcli hardware usb passthrough device enable -d 3:2:12d1:1001

I checked in the bios, Virtualisation is enabled under chipset.

I have tested other usb ports but that didn't help.

In my VM i added the usb cotroller but add usb device is greyed out.

As you can expect in my VM the usb device is not present:

gunther@Webserver:~$ lsusb

Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub

Bus 002 Device 003: ID 0e0f:0002 VMware, Inc. Virtual USB Hub

Bus 002 Device 002: ID 0e0f:0003 VMware, Inc. Virtual Mouse

Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub

I looked in all relevant hits on Google but i can't get it to work.

Anyone got a idea how i can solve this?

1 Solution

Accepted Solutions
Gunther74
Contributor
Contributor

Allright i got it working!

Thanks @ jUDASmiLExAlmighty for linking the thread and give me a new thinking path.

The Huawei E169 does not support the AT commands in the thread but putting the device in modem only does the trick.

What i  did:

- Unpluged the modem and connected it to my laptop.

- Figure out the comport in device manager. Mine is com3

- With any terminal program connect to com3, boudrate 115200, databits8, parity none, stopbits 1

- Putting the device in "modem only" by: AT^U2DIAG=0 (Other Huawei modems use different AT commands)

- Then i pluged the modem back in the server.

- Powaeroff the Virtual machine.

- Add usb device > Huawei mobile. The controller i added allready.

- Started the VM and lsusb nicely came up with:

Bus 003 Device 003: ID 12d1:1001 Huawei Technologies Co., Ltd. E169/E620/E800 HSDPA Modem

Thanks for all the help!

View solution in original post

7 Replies
vmrale
Expert
Expert

Hi,

try to load legacy USB driver: VMware Knowledge Base

Then check if usb device is shown in ESXi: lsusb

If usb device is in the list, try to add it to the VM. You could add this lines on the end of VM vmx file:

usb.generic.allowCCID = "TRUE"

usb.generic.autoconnect = "TRUE"

Regards
Regards
Radek

If you think your question have been answered correctly, please consider marking it as a solution or rewarding me with kudos.
Gunther74
Contributor
Contributor

When i lsusb in the esxi shell the usb device was listed, only not in my VM

I have tryed the legacy driver, and added the 2 lines but still no changes.

What i do notice however after the reboot the 2 lines dissapeared from thes vmx file.

I added the 2 lines again and the server is rebooting right now.

Unfortunaly i have to leave foe work now. I guess the first moment to continue will be friday, got a tight agenda right now.

Ill report back later.

0 Kudos
Gunther74
Contributor
Contributor

Allright the 2 lines are still in the file, they just moved away from the end of the file, my bad.

Anyway, i still can't add a usb device it's still greyed out.

0 Kudos
jUDASmILExAlmig
Enthusiast
Enthusiast

Would you please post result of "lsusb -v" of this device? USB modem might not a supported device for passthrough. Generally we support passthrough storage devices to VM, I need to check with related team if USB network devices are supported for passthrough. Thanks.

0 Kudos
jUDASmILExAlmig
Enthusiast
Enthusiast

Found a topic looks similar as yours which might help you to get your problem resolved:

Huawei USB Modem on an ESXi 5 Host attaches as a SCSI device and returns NSIS error on intallation

Gunther74
Contributor
Contributor

Allright i got it working!

Thanks @ jUDASmiLExAlmighty for linking the thread and give me a new thinking path.

The Huawei E169 does not support the AT commands in the thread but putting the device in modem only does the trick.

What i  did:

- Unpluged the modem and connected it to my laptop.

- Figure out the comport in device manager. Mine is com3

- With any terminal program connect to com3, boudrate 115200, databits8, parity none, stopbits 1

- Putting the device in "modem only" by: AT^U2DIAG=0 (Other Huawei modems use different AT commands)

- Then i pluged the modem back in the server.

- Powaeroff the Virtual machine.

- Add usb device > Huawei mobile. The controller i added allready.

- Started the VM and lsusb nicely came up with:

Bus 003 Device 003: ID 12d1:1001 Huawei Technologies Co., Ltd. E169/E620/E800 HSDPA Modem

Thanks for all the help!

View solution in original post

jUDASmILExAlmig
Enthusiast
Enthusiast

Great! And thanks for the detailed steps that will be very helpful for others who has the similar problem as yours. Have a nice day~

0 Kudos