Mimm
Enthusiast
Enthusiast

Default printer mapping?

Jump to solution

Hello,

we're using UEM to map our printers. There's a security group for every printer in our AD - one for "normal" mapping, one for "being default" printer. An employee is neither member of one of these groups.

The mapping so far is working fine - but there seems to be a problem setting the default printer :smileyconfused:

My configuration is looking like this:

2016-04-26_11h23_46.png 2016-04-26_11h36_05.png

2016-04-26_11h23_53.png 2016-04-26_11h34_52.png

The default logfile to this configuration:

2016-04-26 10:52:42.551 [INFO ] Starting Flex Engine v9.0.0.156 [IFP#6e5c3d8e-T5>>]

2016-04-26 10:52:42.551 [INFO ] Running as Group Policy client-side extension

2016-04-26 10:52:42.551 [DEBUG] Performing path-based import

2016-04-26 10:52:42.552 [DEBUG]    User: COMPANY\testuser, Computer: TERMINAL, OS: x64-win2012 (BuildNumber 9200, SuiteMask 90, ProductType 3/8, Lang 0409, IE 10.0.9200.21812, Citrix XD 7.7.0.6111, ProcInfo 1/1/4/4, UTC+02:00D), PTS: 1860/28116/15T

2016-04-26 10:52:42.552 [DEBUG]    Profile state: local (0x00000204)

2016-04-26 10:52:42.552 [DEBUG]    Recursively processing config files from path '\\company.company\nfs$\VMwareUEM\general'

2016-04-26 10:52:42.552 [DEBUG]    Also recursively processing silo-specific config files from path '\\company.company\nfs$\VMwareUEM\silos\Citrix_TS'

2016-04-26 10:52:42.552 [DEBUG]    Using silo-specific suffix 'Citrix_TS' for profile archives

2016-04-26 10:52:42.552 [DEBUG]    Using profile archive path '\\company.company\nfs$\VMwareUEMProfiles\testuser\Archives'

2016-04-26 10:52:42.552 [DEBUG]    Logging to file '\\company.company\nfs$\VMwareUEMProfiles\testuser\Logs'

2016-04-26 10:52:42.552 [DEBUG]    Log file will be overwritten when larger than 5120 kilobytes

2016-04-26 10:52:42.553 [DEBUG]    DirectFlex notifications are displayed at application launch and exit (after 5 s)

2016-04-26 10:52:42.556 [INFO ] Successfully created profile archive path '\\company.company\nfs$\VMwareUEMProfiles\testuser\Archives'

2016-04-26 10:52:42.556 [DEBUG] Setting import status flag

2016-04-26 10:52:42.562 [DEBUG] Skipping disabled UEM application blocking setting ('Config.xml')

2016-04-26 10:52:42.563 [DEBUG] Deleted application blocking configuration

2016-04-26 10:52:42.563 [DEBUG] Processing pre-import UEM tasks

[...]

2016-04-26 10:52:42.839 [DEBUG] Conditions: Check for user membership of group 'COMPANY\grp_Asterix_ZB' = false

2016-04-26 10:52:42.839 [INFO ] Skipping UEM printer mapping due to conditions ('Asterix_ZB.xml')

2016-04-26 10:52:42.843 [DEBUG] Conditions: Check for user membership of group 'COMPANY\grp_Asterix_ZB_def' = true

2016-04-26 10:52:42.843 [DEBUG] Scheduled UEM printer mapping for async processing ('Asterix_ZB_def.xml')

2016-04-26 10:52:43.012 [DEBUG] Conditions: Check for user membership of group 'COMPANY\grp_Obelix_VM' = true

2016-04-26 10:52:43.012 [DEBUG] Scheduled UEM printer mapping for async processing ('Obelix_VM.xml')

2016-04-26 10:52:43.135 [INFO ] No ADMX-based settings applied

2016-04-26 10:52:43.146 [INFO ] Configured UEM refresh for trigger 'Unlock' ('Refresh Applications at unlock.xml')

2016-04-26 10:52:43.148 [INFO ] Configured UEM refresh for trigger 'Connect' ('Refresh Printers at reconnect.xml')

[...]

2016-04-26 10:52:43.667 [DEBUG] Broadcasting UEM file type association changes

2016-04-26 10:52:43.668 [INFO ] Triggering scheduled UEM actions

2016-04-26 10:52:43.672 [DEBUG] Processed 14 Flex config files (8 successful, 6 added to DirectFlex cache)

2016-04-26 10:52:43.672 [DEBUG] Processed 2 UEM import tasks (2 disabled)

2016-04-26 10:52:43.672 [DEBUG] Processed 28 UEM drive mappings (4 scheduled, 24 skipped)

2016-04-26 10:52:43.672 [DEBUG] Processed 33 UEM printer mappings (6 scheduled, 27 skipped)

2016-04-26 10:52:43.672 [DEBUG] Processed 5 UEM settings imports (5 disabled)

2016-04-26 10:52:43.672 [DEBUG] Processed 1 UEM drive hiding setting (1 disabled)

2016-04-26 10:52:43.672 [DEBUG] Processed 4 UEM triggered tasks (2 successful, 2 disabled)

2016-04-26 10:52:43.672 [DEBUG] Processed 30 UEM shortcuts (30 disabled)

2016-04-26 10:52:43.672 [DEBUG] Processed 3 UEM file type associations (1 successful, 2 disabled)

2016-04-26 10:52:43.672 [DEBUG] Processed 1 UEM application blocking setting (1 disabled)

2016-04-26 10:52:43.754 [DEBUG] Started DirectFlex injection

2016-04-26 10:52:43.758 [DEBUG] Launched FlexEngine in DirectFlex mode

2016-04-26 10:52:43.770 [INFO ] Done (1219 ms) [<<IFP#6e5c3d8e-T5]

2016-04-26 10:52:51.214 [DEBUG] Called with '-OfflineImport' switch, but import has already taken place

Is there something wrong with this setup? Shouldn't there be a line like "setting default printer" in the debug logfile?

Regards,

Mimm

Tags (2)
0 Kudos
1 Solution

Accepted Solutions
Mimm
Enthusiast
Enthusiast

I've noticed something interesting about the my "Set printer as default" problem.

After adding the Windows Common Setting "Printers" to my configuration, it's working much better now:

  • Deleting every old settings and profiles -> fresh user profile at the beginning
  • Logs-async locks like this:

[INFO ] Successfully mapped printer '\\printserver.company.company\Printer1' ('Printer1_def.xml')

[ERROR] Error setting printer '\\printserver.company.company\Printer1' as default ('Printer1_def.xml')

[INFO ] Successfully mapped printer '\\printserver.company.company\Printer2' ('Printer2.xml')

[INFO ] Successfully mapped printer '\\printserver.company.company\Printer3' ('Printer3.xml')

[INFO ] Successfully mapped printer '\\printserver.company.company\Printer4' ('Printer4.xml')

[INFO ] Successfully mapped printer '\\printserver.company.company\Printer5' ('Printer5.xml')

[INFO ] Successfully mapped printer '\\printserver.company.company\Printer6' ('Printer6.xml')

[DEBUG] Processed 6 UEM printer mappings (6 successful)

  • Logging of. UEM is writing these not successfully applied settings back to profile. The during login imported regfile looks like:

[HKEY_CURRENT_USER\Software\Immidio\Flex Profiles\ImportMarkers]

"Pre"=dword:7d834c95

[HKEY_CURRENT_USER\Printers]

[HKEY_CURRENT_USER\Printers\Connections]

[HKEY_CURRENT_USER\Printers\Connections\,,printserver.company.company,Printer2]

"GuidPrinter"="{B61CA843-4CE3-4DC8-A183-91EA6A87DD45}"

"Server"="\\\\printserver.company.company"

"Provider"="win32spl.dll"

"LocalConnection"=dword:00000001

[HKEY_CURRENT_USER\Printers\Connections\,,printserver.company.company,Printer3]

"GuidPrinter"="{C716AA15-647B-4499-905A-39E1F88DE32C}"

"Server"="\\\\printserver.company.company"

"Provider"="win32spl.dll"

"LocalConnection"=dword:00000001

[HKEY_CURRENT_USER\Printers\Connections\,,printserver.company.company,Printer4]

"GuidPrinter"="{5EA7C886-3FE5-4662-B019-F14D20F61C3F}"

"Server"="\\\\printserver.company.company"

"Provider"="win32spl.dll"

"LocalConnection"=dword:00000001

[HKEY_CURRENT_USER\Printers\Connections\,,printserver.company.company,Printer7]

"GuidPrinter"="{A35EDB0C-1F5F-4FF8-8966-617BDD2FEF23}"

"Server"="\\\\printserver.company.company"

"Provider"="win32spl.dll"

"LocalConnection"=dword:00000001

[HKEY_CURRENT_USER\Printers\DevModePerUser]

[HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Devices]

"Microsoft XPS Document Writer"="winspool,Ne00:"

"\\\\printserver.company.company\\Printer2"="winspool,Ne01:"

"\\\\printserver.company.company\\Printer3"="winspool,Ne02:"

"\\\\printserver.company.company\\Printer4"="winspool,Ne03:"

"\\\\printserver.company.company\\Printer7"="winspool,Ne04:"

[HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\PrinterPorts]

"Microsoft XPS Document Writer"="winspool,Ne00:,15,45"

"\\\\printserver.company.company\\Printer2"="winspool,Ne01:,15,45"

"\\\\printserver.company.company\\Printer3"="winspool,Ne02:,15,45"

"\\\\printserver.company.company\\Printer4"="winspool,Ne03:,15,45"

"\\\\printserver.company.company\\Printer7"="winspool,Ne04:,15,45"

[HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Windows]

"Device"="\\\\printserver.company.company\\Printer2,winspool,Ne01:"

[HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Windows]

"UserSelectedDefault"=dword:00000000

[HKEY_CURRENT_USER\Software\Immidio\Flex Profiles\ImportMarkers]

"Post"=dword:bd5d9738

  • Second login. Now UEM is able to import old settings and map my printers as configured:

[INFO ] Successfully mapped printer '\\printserver.company.company\Printer1' (took 6 tries; waited 1500 ms) ('Printer1_def.xml')

[INFO ] Set printer as default

[INFO ] Successfully mapped printer '\\printserver.company.company\Printer2' ('Printer2.xml')

[INFO ] Successfully mapped printer '\\printserver.company.company\Printer3' ('Printer3.xml')

[INFO ] Successfully mapped printer '\\printserver.company.company\Printer4' (took 3 tries; waited 300 ms) ('Printer4.xml')

[INFO ] Successfully mapped printer '\\printserver.company.company\Printer5' ('Printer5.xml')

[INFO ] Successfully mapped printer '\\printserver.company.company\Printer6' ('Printer6.xml')

[DEBUG] Processed 6 UEM printer mappings (6 successful)

I don't know: Is this supposed to work like this? Smiley Happy

View solution in original post

11 Replies
Pim_van_de_Vis
VMware Employee
VMware Employee

All asynchronous actions are logged in a seperate logfile (logfile-async.log).

Can you show me the content of that logfile?

Also, if you are using Local Printer Redirection / ThinPrint in Horizon, the default printer might be removed by the Printer Redirection. I've seen this before.

Can you disable the Local Printer Redirection and test the result?

Here's how to do this: https://kb.vmware.com/kb/2012770

Mimm
Enthusiast
Enthusiast

Local Printer Redirection has already been disabled.


logfile-async.log:

2016-04-26 10:52:43.749 [INFO ] Performing async UEM actions [IFP#1954f65e-40172a4>>]

2016-04-26 10:52:43.750 [DEBUG] Processing pending async UEM settings

[...]

2016-04-26 10:52:48.006 [INFO ] Successfully mapped printer '\\printserver.company.company\Asterix_ZB' ('Asterix_ZB_def.xml')

2016-04-26 10:52:48.007 [ERROR] Error setting printer '\\printserver.company.company\Asterix_ZB' as default ('Asterix_ZB_def.xml')

[...]

2016-04-26 10:52:52.622 [INFO ] Successfully mapped printer '\\printserver.company.company\Obelix_VM' ('Obelix_VM.xml')

2016-04-26 10:52:53.583 [DEBUG] Processed 4 UEM drive mappings (3 successful, 1 error)

2016-04-26 10:52:53.583 [DEBUG] Processed 6 UEM printer mappings (6 successful)

2016-04-26 10:52:53.584 [INFO ] Completed async UEM actions (9834 ms) [<<IFP#1954f65e-40172a4]

0 Kudos
Pim_van_de_Vis
VMware Employee
VMware Employee

Is see a clear error that the Default Printer cannot be set.

Can you try to set the printer as Default manually? Is that succesfull? Can you also test with a second user?

0 Kudos
Mimm
Enthusiast
Enthusiast

Yes, default printer can be set manually. In our envorenment every user is allowed to do so.

I've tested this policy with several users - mapping seems to work everytime; setting default printer never.

0 Kudos
Mimm
Enthusiast
Enthusiast

Oh, found another one Smiley Wink

2016-04-26 06:43:22.453 [INFO ] Successfully mapped printer '\\printserver.company.company\Printer1' ('Printer1.xml')

2016-04-26 06:43:22.660 [INFO ] Successfully mapped printer '\\printserver.company.company\Printer2' ('Printer2.xml')

2016-04-26 06:43:23.533 [INFO ] Successfully mapped printer '\\printserver.company.company\Printer3' ('Printer3.xml')

2016-04-26 06:43:24.364 [INFO ] Successfully mapped printer '\\printserver.company.company\Miraculix_PC' ('Miraculix_PC.xml')

2016-04-26 06:43:25.061 [ERROR] Error 1905 trying to map printer '\\printserver.company.company\Miraculix_SW_PC' ('Miraculix_SW_PC_def.xml')

First three printers got mapped successfully. The last two printers are missing.

0 Kudos
Pim_van_de_Vis
VMware Employee
VMware Employee

Error 1905 is 'The specified printer has been deleted.'

This strongly indicates to me that another process is fiddling with the printers at the same time UEM is trying to manage them.

Do you use AppVolumes? Are you sure local printer redirection is disabled?

0 Kudos
Mimm
Enthusiast
Enthusiast

I've noticed something interesting about the my "Set printer as default" problem.

After adding the Windows Common Setting "Printers" to my configuration, it's working much better now:

  • Deleting every old settings and profiles -> fresh user profile at the beginning
  • Logs-async locks like this:

[INFO ] Successfully mapped printer '\\printserver.company.company\Printer1' ('Printer1_def.xml')

[ERROR] Error setting printer '\\printserver.company.company\Printer1' as default ('Printer1_def.xml')

[INFO ] Successfully mapped printer '\\printserver.company.company\Printer2' ('Printer2.xml')

[INFO ] Successfully mapped printer '\\printserver.company.company\Printer3' ('Printer3.xml')

[INFO ] Successfully mapped printer '\\printserver.company.company\Printer4' ('Printer4.xml')

[INFO ] Successfully mapped printer '\\printserver.company.company\Printer5' ('Printer5.xml')

[INFO ] Successfully mapped printer '\\printserver.company.company\Printer6' ('Printer6.xml')

[DEBUG] Processed 6 UEM printer mappings (6 successful)

  • Logging of. UEM is writing these not successfully applied settings back to profile. The during login imported regfile looks like:

[HKEY_CURRENT_USER\Software\Immidio\Flex Profiles\ImportMarkers]

"Pre"=dword:7d834c95

[HKEY_CURRENT_USER\Printers]

[HKEY_CURRENT_USER\Printers\Connections]

[HKEY_CURRENT_USER\Printers\Connections\,,printserver.company.company,Printer2]

"GuidPrinter"="{B61CA843-4CE3-4DC8-A183-91EA6A87DD45}"

"Server"="\\\\printserver.company.company"

"Provider"="win32spl.dll"

"LocalConnection"=dword:00000001

[HKEY_CURRENT_USER\Printers\Connections\,,printserver.company.company,Printer3]

"GuidPrinter"="{C716AA15-647B-4499-905A-39E1F88DE32C}"

"Server"="\\\\printserver.company.company"

"Provider"="win32spl.dll"

"LocalConnection"=dword:00000001

[HKEY_CURRENT_USER\Printers\Connections\,,printserver.company.company,Printer4]

"GuidPrinter"="{5EA7C886-3FE5-4662-B019-F14D20F61C3F}"

"Server"="\\\\printserver.company.company"

"Provider"="win32spl.dll"

"LocalConnection"=dword:00000001

[HKEY_CURRENT_USER\Printers\Connections\,,printserver.company.company,Printer7]

"GuidPrinter"="{A35EDB0C-1F5F-4FF8-8966-617BDD2FEF23}"

"Server"="\\\\printserver.company.company"

"Provider"="win32spl.dll"

"LocalConnection"=dword:00000001

[HKEY_CURRENT_USER\Printers\DevModePerUser]

[HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Devices]

"Microsoft XPS Document Writer"="winspool,Ne00:"

"\\\\printserver.company.company\\Printer2"="winspool,Ne01:"

"\\\\printserver.company.company\\Printer3"="winspool,Ne02:"

"\\\\printserver.company.company\\Printer4"="winspool,Ne03:"

"\\\\printserver.company.company\\Printer7"="winspool,Ne04:"

[HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\PrinterPorts]

"Microsoft XPS Document Writer"="winspool,Ne00:,15,45"

"\\\\printserver.company.company\\Printer2"="winspool,Ne01:,15,45"

"\\\\printserver.company.company\\Printer3"="winspool,Ne02:,15,45"

"\\\\printserver.company.company\\Printer4"="winspool,Ne03:,15,45"

"\\\\printserver.company.company\\Printer7"="winspool,Ne04:,15,45"

[HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Windows]

"Device"="\\\\printserver.company.company\\Printer2,winspool,Ne01:"

[HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Windows]

"UserSelectedDefault"=dword:00000000

[HKEY_CURRENT_USER\Software\Immidio\Flex Profiles\ImportMarkers]

"Post"=dword:bd5d9738

  • Second login. Now UEM is able to import old settings and map my printers as configured:

[INFO ] Successfully mapped printer '\\printserver.company.company\Printer1' (took 6 tries; waited 1500 ms) ('Printer1_def.xml')

[INFO ] Set printer as default

[INFO ] Successfully mapped printer '\\printserver.company.company\Printer2' ('Printer2.xml')

[INFO ] Successfully mapped printer '\\printserver.company.company\Printer3' ('Printer3.xml')

[INFO ] Successfully mapped printer '\\printserver.company.company\Printer4' (took 3 tries; waited 300 ms) ('Printer4.xml')

[INFO ] Successfully mapped printer '\\printserver.company.company\Printer5' ('Printer5.xml')

[INFO ] Successfully mapped printer '\\printserver.company.company\Printer6' ('Printer6.xml')

[DEBUG] Processed 6 UEM printer mappings (6 successful)

I don't know: Is this supposed to work like this? Smiley Happy

View solution in original post

Pim_van_de_Vis
VMware Employee
VMware Employee

Yes, this is perfectly supported. I assumed you already did that Smiley Happy

Capturing the printer settings with UEM speeds up the login process and offers better user experience, and most customers use this 'printers' template to do this

Glad to hear the problem has been solved, please mark this question as 'answered' so other users can benefit from this information as well.

0 Kudos
epa80
Hot Shot
Hot Shot

Not sure if this would be a similar type of issue, but, figured I'd post it here.

Our printer mapping is happening through identifying the endpoint host name (in our case Dell Wyse ThinOS Terminals).

So we have printer mappings defined in UEM, all pointed to individual print queues on a Windows print cluster. Our deployment guys put the terminal host name inside of the .csv that's created for the individual print mappings, and that's that. It's pretty straightforward and, by and large, has been a success.

Lately though we've seen issues where the printers don't map. Inside the flexengine-async.log file we're seeing the following:

2016-06-20 15:28:11.139 [ERROR] Server unavailable for printer '\\printserver\814-02-FamilyMed-PRTR311' ('814-032-FamilyMed-PRTR311.xml')

If we do an environment refresh, almost always it fixes the issue. Any reason the mapping is hitting this server unavailable message randomly?

0 Kudos
dazzy90
Enthusiast
Enthusiast

hello,

In the answer marked as 'Correct' this was stated as the 'fix':

[ After adding the Windows Common Setting "Printers" to my configuration, it's working much better now: ]


Can you please tell me where to add this setting???


Is it in the %printer%.xml file directly? Or as a condition to the printer mapping within UEM??


Regards,


Darren



0 Kudos
maharajan_be
Enthusiast
Enthusiast

pastedImage_1.png

pastedImage_3.png

pastedImage_5.png

Hope this helps you.

0 Kudos