VMware Cloud Community
shant102
Contributor
Contributor

Unable to ping gateway from Service Console

Hello,I am getting below error:

cannot complete the configuration of the HA agent on the host. see the taskdetails for additional information. misconfiguration in the host network setup.

Here I installed Vmware Vsphere on vmware workstationand I have made sure that to create the HA cluster by adding the esx hostnames and not by the IP addressas I have added the hostnames in "/etc/hosts" file.


I am not able to ping thedefault gateway
from each esx host and I have checked in the /etc/sysconfig/network
file and found that GATEWAY is "192.168.143.1" in both the hosts.
Please let me know how to resolve this issue.





Please let me know is there anything else I am missing here.

0 Kudos
6 Replies
marcelo_soares
Champion
Champion

You may be running on some firewalling issue on the VMware Workstation side. Have you tried disabling windows/linux (host OS) firewall? Are you able to ping from the host OS this IP address?

Marcelo Soares

VMWare Certified Professional 310/410

Virtualization Tech Master

Globant Argentina

Consider awarding points for "helpful" and/or "correct" answers.

Marcelo Soares
0 Kudos
shant102
Contributor
Contributor

Hi Marcelo,

Yes I can ping from each host to thier IP address but not the gateway.

Esxhost1:

Host Name: esxlab1

IP: 192.168.143.2

subnet: 255.255.255.0

Def Gat:192.168.143.1

HostNmae: esxlab2

IP: 192.168.143.11

subnet: 255.255.255.0

Def Gat:192.168.143.1

0 Kudos
AndreTheGiant
Immortal
Immortal

Check the netmask.

And verify that the default gateway is pingable (it is require to activate HA with default configuration).

Andre

Andrew | http://about.me/amauro | http://vinfrastructure.it/ | @Andrea_Mauro
0 Kudos
shant102
Contributor
Contributor

Hi Mate,

Please let me know what details I need to share to resolve this issue.

0 Kudos
depping
Leadership
Leadership

If your gateway rejects pings you can disable the usage of the gateway as an isolation address. Add the following advanced settings to fix this:

das.usedefaultisolationaddress --> value = false

das.isolationaddress --> value = IP Address of pingable device, preferably a gateway / switch etc.



Duncan

VMware Communities User Moderator | VCP | VCDX

-


Now available: <a href="http://www.amazon.com/gp/product/1439263450?ie=UTF8&tag=yellowbricks-20&linkCode=as2&camp=1789&creative=9325&creativeASIN=1439263450">Paper - vSphere 4.0 Quick Start Guide (via amazon.com)</a> | <a href="http://www.lulu.com/product/download/vsphere-40-quick-start-guide/6169778">PDF (via lulu.com)</a>

Blogging: http://www.yellow-bricks.com | Twitter: http://www.twitter.com/DuncanYB

0 Kudos
shant102
Contributor
Contributor

Hi Mate,

First of all thanks for the update as I am able to create the cluster and able to add the esx hosts but now I am facing one more issue but before that I want to explain you about my setup:

I have installed 2 esx vmware vsphere on vmware workstation 7 and created FREENAS for shared storage and now I have a cluster eanbled with HA DRS but I am not able to create the VM on any host(NEsted VMs) I have tried all options like ISO, uploading VMDK but I am getting only black image when I power ON VM. enclosed are the issue details.

0 Kudos