9 Replies Latest reply on May 6, 2014 4:22 AM by crosdorff

    data collector not running

    crosdorff Enthusiast

      Hi,

       

      I've just installed Chargeback 2.6.0 in our test environment.

      Installation went fine, but after the innitial setup there seems to be a problem with the data collector.

       

      System health says: 'Some of the jobs are not assigned to any vCenter Server Data Collector' in the data collector box.

      The data collectors tab under settings says: 'These jobs are not yet assigned'.

       

      All the services are running on the same server. (Loadbalancer, Chargeback and data collector)

       

      The vCenter server is the Virtual Appliance with integrated Postgress database 5.5U1.

        • 1. Re: data collector not running
          Lakshmi325 Novice
          VMware Employees

          Hi,

           

          Could you please try the following steps?

          1. Restart VC datacollector(Embedded)

          2. Wait for sometime to get jobs assigned to the data collector.

          3. Under Settings->Data Collectors tab check the last sync. time for all jobs. It should be somewhere around the DC restart time.

           

          if the above doesn't work we need the latest VC data-collector logs to check what the issue is.

           

          Thanks,

          Lakshmi

          • 2. Re: data collector not running
            Abhilashhb Virtuoso
            vExpertVMware Employees

            When you select the collector and click on enable does it say its already running?

            And under vCenter do you see the associated vCenter server?

            ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
            If you find this or any other answer useful please mark the answer as correct or helpful.
            Abhilash HB
            | Blog : http://vpirate.in | Twitter : @abhilashhb |

            • 3. Re: data collector not running
              crosdorff Enthusiast

              Hello Lakshmi,

               

              Tanks for your reply.

               

              1:

              The datacollector(Embedded) service is not running.

              Starting the service results in a message 'the service started and then stopped'..

               

              3:

              All times are on 1/1/1970

               

              The collector has not yet produced log files:

              C:\Program Files (x86)\VMware\VMware vCenter Chargeback\DataCollector-Embedded\logs

               

              @Abhilash:

              Thanks for message.

               

              There is no collector to select in the collectors tab.

              • 4. Re: data collector not running
                Abhilashhb Virtuoso
                VMware EmployeesvExpert

                That's the reason the jobs are not yet assigned. If you had a registered vCenter collector you could have assigned the job to that.

                ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
                If you find this or any other answer useful please mark the answer as correct or helpful.
                Abhilash HB
                | Blog : http://vpirate.in | Twitter : @abhilashhb |

                • 5. Re: data collector not running
                  crosdorff Enthusiast

                  That sounds reasonable

                  And how do I solve that?

                  • 6. Re: data collector not running
                    Abhilashhb Virtuoso
                    VMware EmployeesvExpert

                    This is how my chargeback window looks.

                     

                    Chargeback.jpg

                    ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
                    If you find this or any other answer useful please mark the answer as correct or helpful.
                    Abhilash HB
                    | Blog : http://vpirate.in | Twitter : @abhilashhb |

                    • 7. Re: data collector not running
                      Abhilashhb Virtuoso
                      VMware EmployeesvExpert

                      Let's start with vcenter. is the connection fine? Do you see any errors on the system health page?

                       

                      And also do you see any error in the Even details page on data collector window? It'll be hidden in the bottom, you will have to pull it up.

                      ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
                      If you find this or any other answer useful please mark the answer as correct or helpful.
                      Abhilash HB
                      | Blog : http://vpirate.in | Twitter : @abhilashhb |

                      • 8. Re: data collector not running
                        Lakshmi325 Novice
                        VMware Employees

                        Hi,

                         

                        You mentioned that when you start the data collector you are getting the error "the service started and then stopped'.

                        Could you please check in the Event viewer- > Windows logs->Application logs what error you are getting exactly. So that we can get to know why the service is not starting. If you can share me application and system event logs i will be able to check it.

                         

                        Thanks,

                        Lakshmi

                        • 9. Re: data collector not running
                          crosdorff Enthusiast

                          Hi Lakshmi,

                           

                          The event viewer has 6 message per try to start:

                          1: The VMware vCenter Chargeback DataCollector service is being started.

                          2: The VMware vCenter Chargeback DataCollector service has been started.

                          3: The LoadLibrary function failed for the following reason: The specified module could not be found.

                          .

                          4: Could not load the Java Virtual Machine.

                          5: C:\Program Files (x86)\VMware\VMware vCenter Chargeback DataCollector\jre\bin\client\jvm.dll

                          6: The VMware vCenter Chargeback DataCollector service failed to start.

                           

                          Which brings me to: http://kb.vmware.com/kb/2014799

                           

                          After copying the dll the collector starts.