11 Replies Latest reply on Jun 20, 2019 11:21 PM by EHKoh

    Waiting for loading ipmi_si_drv - disable IPMI on boot?

    juergensmd Lurker


      Hi,

      I am using an Supermicro X8SIL (without -F), a Xeon L3426, 16GiB ECC reg., ESXi 5.5!

      This board does not support IPMI, and I think there is no way to install an add-on card.

      The system is booting fast til the ipmi_si_drv is loading - after 10min. wait time - the system is booting fine and works without any problems.

      In the vsphere client the IPMI status is green! That's funny?

      Is there any chance to minimize the wait time of the IPMI driver while booting?

      Is there a modified ISO?

      Is it possible to disable the IPMI driver - I does not need this feature.

       

      Best regards,

      Matthias

        • 1. Re: Waiting for loading ipmi_si_drv - disable IPMI on boot?
          MKguy Virtuoso

          You can uninstall the ipmi_si_drv VIB as follows:

          First a test-run to make sure only this VIB is affected:

          # esxcli software vib remove --dry-run --vibname ipmi-ipmi-si-drv

          Removal Result

             Message: Dryrun only, host not changed. The following installers will be applied: [BootBankInstaller]

             Reboot Required: true

             VIBs Installed:

             VIBs Removed: VMware_bootbank_ipmi-ipmi-si-drv_39.1-4vmw.510.1.12.1065491

             VIBs Skipped:

           

          Now for the actual removal:

          # esxcli software vib remove --vibname ipmi-ipmi-si-drv

           

          Then reboot the host.

          You might have to put the host into maintenance mode before removing the VIB as well.

          • 2. Re: Waiting for loading ipmi_si_drv - disable IPMI on boot?
            juergensmd Lurker

            Thank you very much,

            I will try this tonight.

             

            For putting in maintenance mode:

            Alt + F1, root access

            # vim-cmd hostsvc/maintenance_mode_enter

            then I will follow with your explanation above.

             

            That would be nice, I spent a lot of time last night....

             

            Best regards,

            Matthias

             

             

            1 person found this helpful
            • 3. Re: Waiting for loading ipmi_si_drv - disable IPMI on boot?
              juergensmd Lurker

              Hi,

              I have to say: Thank you very, very much!!!

              One minute, and all was done! Reboot was quick, ESXi 5.5 was ready in three minutes and working fine!

               

              Thanks a lot!

               

              Best regards,

              Matthias

              • 4. Re: Waiting for loading ipmi_si_drv - disable IPMI on boot?
                abrehmc Lurker

                You can add the ASUS KCMA-D8 motherboard to that list.

                I just upgraded to 5.5, and it still hangs (allthough it was slated to be fixed in 5.5).

                It WILL continue after 20 minutes or so, but it is still unacceptable to remove the entire Intelligent Platform Management Interface to fix this.

                That module should time out quicker and auto disable the functions with a warning.

                 

                This problem has been here as long as I can remember - maybe it's time to get it fixed?

                • 5. Re: Waiting for loading ipmi_si_drv - disable IPMI on boot?
                  joshuatownsend Enthusiast

                  Add my home lab Dell C6100 (XS23-TY3) with L5639 to the list with ESXi 5.5 - I waited 24 hours and the boot process remained stuck at loading impi_si_drv...  Reinstall and remove the IPMI VIB....  bummer.

                  • 6. Re: Waiting for loading ipmi_si_drv - disable IPMI on boot?
                    samueltowle Lurker

                    Joshua,

                     

                    I just encounter the same thing on our C6100.

                    Node 3 had a mauve screen of death.  Then would not boot past ipmi_si_drv.

                    I tried setting the IPMI to "Shared" in the BIOS on your C6100 and it booted normally.

                     

                    HTH

                     

                    Sam

                    • 7. Re: Waiting for loading ipmi_si_drv - disable IPMI on boot?
                      codycook Lurker

                      Ran into about the same but Supermicro X8SIE and 32 GB RAM. We also experience the same issue with a long delay on ipmi_si_drv  which was not present in 5.0 or 5.1.  We attempted to remove the ipmi_si_drv from install but did not like it. We do not have IPMI options in the BIOS menu, therefore it makes it impossible to toggle anything related to IPMI. Try pressing Shift + O and append noipmiEnabled to the boot args. Once booted, connect with vSphere and add uncheck VMkernel.Boot.ipmiEnabled.

                      • 8. Re: Waiting for loading ipmi_si_drv - disable IPMI on boot?
                        Midus Novice

                        My experience was different. It hung if set to "shared", setting it back to "dedicated" solved the issue for me.

                         

                        I'm on BIOS 1.71, ESM 1.33 and FCB 1.20v2

                         

                        Message was edited by: Kenneth Chan (midus)

                         

                        Update 17th April 2014:

                         

                        Hmmm... on ESXi build 1623387 if "Set BMC NIC" is set to "dedicated" it will hang. Set it to "Shared" as recommended. BTW did try disabling the IPMI .vib (uncheck, set to false for VMkernel.Boot.ipmiEnabled). However, doing so all extended hardware monitoring, fan speeds or temperature, etc, will no longer be visible.

                        • 9. Re: Waiting for loading ipmi_si_drv - disable IPMI on boot?
                          abrehmc Lurker

                          I just wanted to say that this is still a huge annoyance in 6.0.0.

                          I just ran in to it on 2 installations, one machine was stuck for 30 minutes.

                          • 10. Re: Waiting for loading ipmi_si_drv - disable IPMI on boot?
                            CCWW Novice

                            Saw this recently on a ESXi 5.1 host. Only thing that's changed on this host was that we updated the iLO firmware. On reboot of the host it would hang loading the IPMI driver. Found an article that helped me bypass it and then found an article on how to disable it from boot. Not sure what effect this has on the servers operation or the ability to use the remote connectivity through the iLO.

                            • 11. Re: Waiting for loading ipmi_si_drv - disable IPMI on boot?
                              EHKoh Lurker

                              Hi All,

                              Yes the below solution worked well thank you for the person who given this resolution.

                               

                              You can uninstall the ipmi_si_drv VIB as follows:

                              First a test-run to make sure only this VIB is affected:

                              # esxcli software vib remove --dry-run --vibname ipmi-ipmi-si-drv

                              Removal Result

                                 Message: Dryrun only, host not changed. The following installers will be applied: [BootBankInstaller]

                                 Reboot Required: true

                                 VIBs Installed:

                                 VIBs Removed: VMware_bootbank_ipmi-ipmi-si-drv_39.1-4vmw.510.1.12.1065491

                                 VIBs Skipped:

                               

                              Now for the actual removal:

                              # esxcli software vib remove --vibname ipmi-ipmi-si-drv