1 2 3 4 5 6 Previous Next 112 Replies Latest reply on Aug 5, 2015 6:03 AM by dmgeurts Go to original post
      • 45. Re: Workstation 9 - No 3D Acceleration to Guest - Ubuntu 12.04 Host - Nvidia Card
        Xxx1983 Lurker

        no aero in windows 7 " just install windows 7 for you guys "

         

        Not Working , But no Notification as i have in past

         

        may be it will work on 12.10 cauzz of optimus included by nvidia in it .... phoronix news ..

         

        -----------------------------------------------------

         

        By the way it was working awsome in windows 7 , i had Ubuntu 12.04 in vm ......but only problem is defragmentation , cauzz i used to test a lot & it was going slow slow & slow 

        • 46. Re: Workstation 9 - No 3D Acceleration to Guest - Ubuntu 12.04 Host - Nvidia Card
          ChandraSystem Novice

          DJJo14, running the program with the optirun option does not mean that VMware run the guest with graphics acceleration.  It would be nice ... but that is not how it works.

           

          Apparently, VMware decides which card used during the installation process (the installation process of VMware Workstation, of course).

          • 47. Re: Workstation 9 - No 3D Acceleration to Guest - Ubuntu 12.04 Host - Nvidia Card
            ninjacoding Novice

            ChandraSystem wrote:

             

            DJJo14, running the program with the optirun option does not mean that VMware run the guest with graphics acceleration.  It would be nice ... but that is not how it works.

             

            Apparently, VMware decides which card used during the installation process (the installation process of VMware Workstation, of course).

            My guess would be vmware was bitchy and decides not to use nvidia GPU, even when started with optirun.

             

            But if what you're saying is true (is it? or were you just guessing?), then what will happen if you install Workstation with optirun?

             

            optirun VMware-Workstation-Full-9.0.0-812388.x86_64.bundle

             

            Anyone tried it?

             

             

            BTW, it would be NICE for vmware techies to comment on this whole issue... *sigh*

             

            Is this something that is being worked on? Will it be fixed in 9.0.1 ?

            • 48. Re: Workstation 9 - No 3D Acceleration to Guest - Ubuntu 12.04 Host - Nvidia Card
              ninjacoding Novice

              I found a curious thing

               

              If you start /usr/lib/vmware/bin/vmware from command line and then check out the processes:

              ps aux | grep -e "/usr/lib/vmware/bin/vmware$"

              You get one vmware process.

               

               

              However if you run: optirun  /usr/lib/vmware/bin/vmware

              and then check out the processes, you get:

              optirun /usr/lib/vmware/bin/vmware

              /usr/lib/vmware/bin/vmware

              Two different processes!

               

               

              It's weird why vmware forks itself.

               

               

               

               

               

              BTW, has any vmware employee comment on this whole optimus issue?

               

               

              Has any (unfortunate) user that bought their broken vm ws 9 got any support?

               

               

              I'm thinking, in case it's possible, to buy WS 8. At least that one works.

              But I'm not sure if WS 8 will work with kernel 3.5.

              • 49. Re: Workstation 9 - No 3D Acceleration to Guest - Ubuntu 12.04 Host - Nvidia Card
                ChandraSystem Novice
                Has any (unfortunate) user that bought their broken vm ws 9 got any support?

                 

                ninjacoding, I'm waiting for the Support Request answer since 29 September (when you buy VMware Workstation, you have one month of free technical support).

                 

                The first suggestion from the SR was that I installed the Restricted Drivers in Ubuntu, but my window "Additional
                Drivers" is empty and says "No proprietary drivers are in use on this system". Moreover, I knew to do that, without help from anyone (the problem goes far beyond that.).

                 

                I told them that the problem was not the "Additional Drivers", but the nVIDIA Optimus/Intel graphics card combo... and I'm still waiting for an answer .  I can see the "status" of my Support Request is still "open".

                • 50. Re: Workstation 9 - No 3D Acceleration to Guest - Ubuntu 12.04 Host - Nvidia Card
                  ninjacoding Novice

                  ChandraSystem wrote:

                   

                  Has any (unfortunate) user that bought their broken vm ws 9 got any support?

                   

                  ninjacoding, I'm waiting for the Support Request answer since 29 September (when you buy VMware Workstation, you have one month of free technical support).

                   

                  The first suggestion from the SR was that I installed the Restricted Drivers in Ubuntu, but my window "Additional
                  Drivers" is empty and says "No proprietary drivers are in use on this system". Moreover, I knew to do that, without help from anyone (the problem goes far beyond that.).

                   

                  I told them that the problem was not the "Additional Drivers", but the nVIDIA Optimus/Intel graphics card combo... and I'm still waiting for an answer .  I can see the "status" of my Support Request is still "open".

                   

                  That really sucks

                   

                   

                  It seems they don't care at all.

                  They are just giving out the typical customer support, when this is no typical problem at all.

                   

                  This needs to be adressed -- and feedbacked to the forum community -- by an engineer responsible for the 3D initialization.

                   

                  The worst part is that we don't know if the dev team is working to have this problem fixed or not.

                  Is this something we should expect to be fixed in 9.0.1 or will this be broken forever?

                   

                  And I can't just understand why no VM employee comments on this subject that is affecting several users.

                   

                   

                  Should I wait for them to fix WS 9? Or should I go ahead and buy WS 8? But then I'll have to pay more (or a whole license) when/if the WS 9 problem is fixed.

                  *sigh*

                  • 51. Re: Workstation 9 - No 3D Acceleration to Guest - Ubuntu 12.04 Host - Nvidia Card
                    ChandraSystem Novice

                    This needs to be adressed -- and feedbacked to the forum community -- by an engineer responsible for the 3D initialization.

                     

                    The worst part is that we don't know if the dev team is working to have this problem fixed or not.

                    Is this something we should expect to be fixed in 9.0.1 or will this be broken forever?

                     

                    And I can't just understand why no VM employee comments on this subject that is affecting several users.

                     

                    ninjacoding, the 29 September I sent to the Support Request a link to this thread. I wanted them to understand that it is a problem that affects many people: this thread has now over 4000 views! It is the most viewed thread in the VMware forums.

                    • 52. Re: Workstation 9 - No 3D Acceleration to Guest - Ubuntu 12.04 Host - Nvidia Card
                      Emulez Lurker

                      If you start /usr/lib/vmware/bin/vmware from command line and then check out the processes:

                      ps aux | grep -e "/usr/lib/vmware/bin/vmware$"

                      You get one vmware process.

                       

                       

                      However if you run: optirun  /usr/lib/vmware/bin/vmware

                      and then check out the processes, you get:

                      optirun /usr/lib/vmware/bin/vmware

                      /usr/lib/vmware/bin/vmware

                      Two different processes!

                       

                       

                      It's weird why vmware forks itself.

                       

                      That's beacause optirun isn't the vmware process, it just opens the program passed as an argument on another X server, and sends it to the one you run it from. So the "optirun /usr/lib/vmware/bin/vmware" command isn't vmware at all, it's more like a proxy between X servers.

                      • 54. Re: Workstation 9 - No 3D Acceleration to Guest - Ubuntu 12.04 Host - Nvidia Card
                        Emulez Lurker

                        Has anyone actually tried running the installer with optirun? I can't right now.

                        Apparently the rendering is done by vmware's modules, so running vmware player/workstation with optirun doesn't matter as it's only rendering the window with the nvidia card. But I think running the installer with optirun won't matter either, because it probably checks for video cards in /sys (or somewhere like that) directly, instead of querying the X server for which one it is using.

                        • 55. Re: Workstation 9 - No 3D Acceleration to Guest - Ubuntu 12.04 Host - Nvidia Card
                          ninjacoding Novice

                          I no longer have WS 9 installed so I can't test it.

                           

                          But for those with it installed, can you try this? : 

                          $ optirun bash
                          $ optirun vmware

                           

                           

                          Another interesting thing is that for nvidia-settings to work you have to run it like this:

                          optirun nvidia-settings -c :8

                           

                          The -c is an option of nvidia-settings.

                          It makes me wonder if VM could implement a similar mechanism.

                          • 56. Re: Workstation 9 - No 3D Acceleration to Guest - Ubuntu 12.04 Host - Nvidia Card
                            dskinner Novice

                            Lost in the sea to waves that be

                            overturning the whales and shales to see

                            that no resolution be found for you or me

                            my god how I wish this would settle, oh please?

                             

                            vmware? anyone?

                            • 57. Re: Workstation 9 - No 3D Acceleration to Guest - Ubuntu 12.04 Host - Nvidia Card
                              TJet18 Novice

                              Ok...upgraded my host O/S from Ubuntu 12.04 to 12.10.

                              Re-installed everything including VMware Workstation 9......and.....same bloody issue!!

                               

                              No 3D for my VM's

                               

                              What a load of cr@p....getting frustrated with VMware....

                               

                              Anyone else have a different/better outcome??

                               

                              Thanks.

                              • 58. Re: Workstation 9 - No 3D Acceleration to Guest - Ubuntu 12.04 Host - Nvidia Card
                                dskinner Novice

                                I figured I'd try installing vmware tools 8.8.4 with WS9 b/c, I dunno, I want it to work. Got older version of tools going but same issue. dxdiag shows D2D and D3D enabled, try to run system rating to enable aero as a test and boom.

                                • 59. Re: Workstation 9 - No 3D Acceleration to Guest - Ubuntu 12.04 Host - Nvidia Card
                                  TJet18 Novice

                                  Ok...so 9.0.1 was just released.

                                  Has anyone tried the latest and greatest VMware WS 9.0.1 with any success?

                                   

                                  I have since moved on to Windows 8 Pro and have not tried Ubuntu 12.10 and Workstation 9.0.1

                                  Windows 8 Pro is great...but I miss my Ubuntu....

                                   

                                  Anyone??

                                  1 2 3 4 5 6 Previous Next